kurir televizija

OVO MORA DA SE DESI DA BI PUTIN UPOTREBIO NUKLEARNO ORUŽIJE Vojni analitičari izneli zabrinjavajuće prognoze TEK ĆE SE RASPLAMSATI

Planeta
> 15:28h

Povodom odluke ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, njegove izjave o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja, kao i tvrdnje da ne blefira, svoja gledišta su izneli gosti jutarnjeg programa Kurir televizije, Vlade Radulović, vojni analitičar i predsednik za geostrateška istraživanja i terorizam i Ivan Miletić sa instituta za javnu diplomatiju.

Komentarišući mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, Radulovć je izjavio da se na osnovu trenutne situacije ne može dati jasna prognoza o tome koliko je takvo upozorebnje ozbiljno.

foto: Kurir televizija

On navodi da se prema ruskoj vojno-političkoj doktrini, još uvek nisu stekli uslovi za pribegavanje nuklearnom oružju:

- Onda kada vitalno i teritorijalno bude ugrožen opstanak Ruske federacije, onda se pribegava upotrebi nuklearnih sredstava. Kada tumačite da li je s obzirom na situaciju do toga došlo ili ne, ja ne mislim da jeste, jer Rusija ne ratuje na svojoj teritoriji. Niko nije napao Rusiju, već je Rusija napala Ukrajinu - rekao je Radulović i dodao - Jedino ukoliko postoje neke zakulisne radnje i planovi u koje ne možemo imati uvid, na osnovu njih bi se mogla doneti odluka o upotrebi nuklearnog naoružanja.

foto: Kurir televizija

Nadovezujući se na sagovornika, Ivan Miletić je ocenio da je procena vitalne i teritorijalne ugroženosti Rusije podložna tumačenju, s obzirom da ukoliko rezultat najavljenih referenduma bude pripajanje Hersonske, Donjecke i Luganske Narodne Republike Rusiji, Rusija bi mogla da konstatuje da se ratovi vode upravo na njenoj teritoriji, što sa Ruskog stanovišta daje legitimitet nuklearnoj intervenciji.

Radulović je oceno da situacija u Ukrajni, s obzirom na delimičnu mobilizaciju, koja pokazuje da profesionalna vojska nije dovoljna za ostvarenje vojno političkih ciljeva Rusije, tek ulazi u fazu eksalacija što daje povoda za zabrinutost.

- Bojim se da mi tek sad ulazimo u fazu rasplamsavanja i da to nikako nije dobro - rekao je Radulović.

kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.