Foto: Profimedia

klimatske promene

EVROPU ĆE RAZDIRATI MEGAOLUJE I SUPERSUŠE: Naučnici napravili model, u gradovima se vladati urbana toplotna ostrva! VIDEO

Planeta

Kontinentalna Evropa se zagreva brže od svetskog proseka. To znači, na primer, da će uobičajeno leto oko 2050. godine biti toplo, pa čak i veoma toplo za stanovnike Mediterana jer se očekuje da će jug Evrope zagrejati jače nego bilo gde u svetu, ozbiljno je i alarmantno predviđanje naučnika sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, koji su nastali u okviru evropskog projekta EUCP (European Climate Prediction sistem).

Na osnovu brojnih istraživanja vodećih svetskih stručnjaka za klimu, tim PMF-a napravio je kratak video koji predviđa klimu u Evropi 2050. godine, odnosno za manje od tri decenije.

Posmatrajući klimu danas i pre pedeset ili sto godina, evidentno je da je naglo ubrzanje klimatskih promena počelo krajem prošlog veka, a to će, predviđaju naučnici, sigurno trajati do 2050. godine. Ako se nastavi ovim tempom i intenzitetom, svet bi mogao izgledati znatno drugačije nego danas. Tako se u predviđanjima navodi da će za 25 godina u južnim delovima Evrope biti sve manje padavina, kako leti tako i zimi, usled čega bi se zemljište moglo dodatno isušiti. Klima na Mediteranu će postati sušna, ali bi svaka jesen mogla doneti intenzivnije i jače padavine od prethodne. Toplotni talasi leti će biti duži, ekstremniji i češći. Moguća su i takozvana „urbana toplotna ostrva” zbog kojih su temperature u gradovima više nego na selu.

– Evropljani će morati da doprinesu klimatskim promenama svojim načinom života lokalno – zaključuju.

Kurir.rs/24sata.hr