Foto: Kurir

POLITIKA

PREMIJERKA BRNABIĆ U JAPANU: Obrazložila sam principijalnu poziciju Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini, Japan ne vrši pritiske

Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se u Tokiju sastala sa premijerom Japana Fumiom Kišidom u državnoj vili Akasaka, istakla je da je sastanak bio dobar, te da će Srbija to iskoristiti da gradi političke i ekonomske veze sa Japanom.

Ona je ukazala da na ovakvim sastancima nekada deluje kao da nisu ni odlazili iz Evrope, jer je, kaže, tema Ukrajine toliko prisutna na njima.

foto: Kurir

- Sve zanima stav Srbije prema tom pitanju, da li ćemo uvoditi sankcije ili nećemo, a na ovim političkim sastancima, kao sa premijerom Kišidom, dobra je prilika prilika da se obrazloži naša pozicija oko situacije u Ukrajini. Imala sam prilike da obrazložim principijalnu poziciju Srbije, da se naša pozicija razume - naglasila je Brnabić.

Japan je, kaže, takva zemlja gde i dolazak investitora zavisi od toga kakva je preporuka njihove vlade, da li smo stabilna zemlja ili ne.

- Tako da mislim da je bilo korisno videti se sa njihovim premijerom i obrazložiti sve. Veoma nam je važno da nas razumeju kako bi se nastavila ulaganja u našu zemlju. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti u mesecima pred nama i u 2023. - navela je premijerka.

foto: Kurir

Ona je napomenula da je politika u Japanu dosta drugačija nego politika u Evropi.

- Oni ne vrše nikakav pritisak, ali žele da čuju zašto nismo uveli nikakve sankcije. Mi nismo neutralni po tom pitanju, mi smo se pridružili rezolucijama UN-a i deklaracijama Evropske unije povodom agresije na Ukrajinu, mi smo rekli da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je ta što mi nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji i za to imamo dobre razloge - istakla je Brnabić. Premijerka je takođe uputila poziv premijeru Kišidu da Carska porodica Japana poseti Srbiju, kao i da on poseti našu zemlju.

- Imala sam jutros sastanak i sa njihovim bivšim ministrom spoljnih poslova, koji je 2019. bio u Srbiji i sa njim sam pričala da bi bilo dobro da potpišemo jedan sporazum o saradnji između njihove Agencije za digitalizaciju i naše Kancelarije za IZ i e-upravu. Nastavićemo da gajimo ove odnose jer su nam oni bitni i politički i ekonomski - konstatovala je Brnabić koja se sastala i sa kolegom iz Singapura Li Sjenlungom, a prisustvovala je i večeri sa predstavnicima japanskih kompanije koje posluju u Srbiji.

Kurir.rs