Foto: Printscreen Twitter

sevrni front

RUSKA VOJSKA I TEHNIKA PONOVO STIŽE U BELORUSIJU: Prva velika vojna kompozicija prošla kroz železničku stanicu Minsk! VIDEO

Planeta
> 16:51h

Prva železnička kompozcija sa natovarenom borbenom i neborbenom tehnikom stigla je danas na Železničku stanicu Minsk. Kompozicija se sastojala od citerni za gorivo, teretnih vozila i višecevnih bacača raketa BM-21 Grad, BM-27 Uragan.

Kompoziciju teške borbene tehnike vukla je lokomotiva ruske železničke vojske. Sa ovim je i zvanično otpočela faza ponovnog prebacivanja teške borbene tehnike iz Rusije u Belorusiju.

Mnogi opovrgavaju tezu koja je već počela da se provlači u javnosti da ruski predsednik Vladimir Putin, planira ponovo da aktivira severni front prema Kijevu iz koga se ruska vojska povukla krajem aprila ove godine.

foto: Printscreen Twitter

Inače, u utorak 27.septembra 2022. završena je vežba BelŽD (Beloruske državne železnice) čiji zaposleni su sproveli sledeće radnje: provera mesta utovara-istovara na železničkim stanicama uz učešće službenika odeljenja BelŽD i komandi VOSO (vojna služba veze Oružanih snaga Ruske Federacije;

Izveden je remont utovarno-istovarnih platformi )po potrebi) kao i priprema vagonskih prilaza utovarno-istovarnim mestima na stanicama;

Povezivanje na železničkim stanicama istovarnih ranžirnih lokomotiva.

Posebna pažnja takođe je posvećena i izradi rasporeda kretanja vojnih ešalona duž ruta koje pokrivaju Beloruske državne železnice posle dobijanja planova o vojno ćelezničkom transportu.

foto: Printscreen Twitter

Mnogi upućeni u dešavanja trenutno u Rusiji i Belorusiji ukazuju da su ovo sigurni znaci da bi ruska vojska ponovo mogla da se vrati u Belorusiju, ali ovaj put brojnija, kako po vojnicima, tako i borbenoj tehnici.

Međutim, sumnjičavih da će da se to zaista desiti je sve više, ali malo bolje upućeni tvrde da je sve većinom dogovorenom na nedavnom sastanku Putina i Lukašenka.

Takođe paralelno sa ovom informacijom kruži vest da će Rusija u susednu zemlju poslti 200.000 vojnika. Da li je u pitanju vojna vežba ili je ovo najava spremanja ponovnog otvaranja severnog fronta ostaje da se vidi.

FOTO: Printscreen Twitter
FOTO: Printscreen Twitter
FOTO: Printscreen Twitter
FOTO: Printscreen Twitter
FOTO: Printscreen Twitter
FOTO: Printscreen Twitter

Ovde valja dodati da je Kijev pre čuvene Hersonske, a kasnije i Harkovske ofanzive na pravcu prema Belorusiji gde su minirani svi kopneni putevi iželezničke pruge rasporedio bio oko 100.000 vojnika koji su čuvali bok snagama koje su se za to vreme u Donbasu borile protiv ruske vojske. Većina tih vojnika je početkom avgusta meseca prebačena na Hersonski i Harkovski pravac.

Kurir.rs/A.Mlakar