Foto: Promo

premijera

ŽENSKA NOGA TU NIJE KROČILA VEĆ HILJADU GODINA: Film o tajnama života na Svetoj Gori, a evo i kad stiže u domaće BIOSKOPE

Kultura

Film "Sveta Petka" videlo je više od 50.000 ljudi, a od 6. oktobra u domaće bioskope stiže dokumentarac "Gde si, Adame?" tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka. Autori iz Rusije vode nas u dubine Svete Gore, riznice pravoslavlja. Oni okom kamere dopiru do unutrašnjosti manastirskih zidina, prenoseći neverovatnu atmosferu monaškog života kao uzora koji bi trebalo da služi svima nama.

foto: Promo

- Ovaj film po pravilu nije smeo da nastane. Trebalo je zaslužiti poverenje bratstva na poluostrvu udaljenom od civilizacije, gde žena nema već hiljadu godina - navode oni.

Idejni tvorac i producent filma đakon Aleksandar Pliska tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad. Hram je podignut u 10. vuku i osnovao ga je Sveti Jevtimije Atonski. U manastiru živi oko 50 monaha, a krsna slava manastira je Aranđelovdan.

foto: Promo

Premijera je u Beogradu 6. oktobra u MTS dvorani. Distribucija filma ide uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru film je dobio nagrade za najbolji film i kameru.

Kurir.rs

Bonus video: