Foto: Marina Lopičić

BASARA FAMOZNO: Ko koga siluje

Lični stav

Danima je trajalo najavljivanje - cinik bi rekao svečanog - izlaska s robije „serijskog silovatelja“ Gorana Jovanovića. Ko, božemeprosti, pred lanisranje spejs-šatla: deset, devet, osam, sedam... itd. Valja napomenuti da u raspirivanju histerije nisu učestvovali samo režimski tabloidi nego i tzv. opozicioni mediji, koji su se - po principu sve što ne valja dolazi od Vučića - dovijali da odgovornost za Jovanovićeva silovanja pripišu Visokom Nenarodnom Režimu.

U strahu od nove serije Jovanovićevih silovanja, srpske devojke i žene počele su masovno kupovati biber-sprejove i šokere, a oglasile su se drage savete, sociolozi, psiholozi i proktolozi. Atmosfera se bližila ivici usijanja, sve je bilo spremno za masovna silovanja.

Kad viđi vraga, posle samo nekoliko dana serijski silovatelj se ponovo obreo iza rešetaka, a da nikoga nije silovao. Cinik bi rekao - uapšen je na pravdi Boga, mada bi, da je duže ostao na slobodi, Jovanović zasigurno nekog silovao.

Takav je naprosto čovek, patološki silovatelj, od sorte koja ne siluje na mah, u afektu ili pijanstvu, nego naprosto ne ume i ne želi drugačije. Kao takav, on jeste javna opasnost. To, međutim, nije nerešiv problem. I uopšte nije problem šire društvene zajednice nego policije.

Kad takav tip izađe iz zatvora, policija ga stavi pod danonoćni nadzor, prati ga na bazi 24/7. Nadzor deluje preventivno - ako zna da je pod prismotrom, siledžija se neće tek tako upustiti u prljavu rabotu - a u (verovatnom) slučaju da nije u stanju da odoli, pa stisne muda i krene u akciju, policija je tu da ga blagovremeno savata i vrati u mardelj na još petnaest godina. Ako posle petnaest godina ponovo pokuša, ponovo ga savataju i odrape još petnaest godina. Utom i život prođe.

Možda bi tako i bilo da se u međuvremenu nije umešao Informer, koji je napravio megaintervju sa seksualnim predatorom. Da sve bude golicavije, intervju je uradila žena. Ne bih u pokvarenjaštvu mašte išao tako daleko da ustvrdim da je Informer to uradio s namerom da isporovocira siledžiju, pa da u sledećem broju objavi reportažu sa silovanja, ali ne bih isključio tu mogućnost.

Nisam čitao inkriminisani intervju, ali ako je suditi po burnim reakcijama ženske javnosti - koja, inače, ima veća muda od srpskih ženskih polnih organa muškog pola - mora da je bio ogavan. Početak epiloga: pred Informerovom redakcijom se okupilo nekoliko stotina demonstrantkinja, ulaz je zasut jajima - što me je podsetilo na zlatno doba kada je jajima gađana Rotopalanka - a neki drčni devojčurak je glodura Vučićevića šutnuo nogom u guzicu.

U neko doba čak je i Informer dokonao da je prekardašio, pa je krenuo u akcije vađevine i kontrole štete. Ko biva... tako se to radi svugde po svetu, novinarski je profesionalno razotkriti siledžijske moduse operandi, raskrinkati zločinačku psihu i slične mrsomudnjave. Epilog: Jovanović je promptno uapšen pod (klimavom) optužbom da je ugrozio bezbednost Informerove novindžike. Sad i ja prekardaših. Ajd, zdravo.