Foto: RINA

geološko blago

KAMENOM IZ SRBIJE OBLOŽENA ČUVENA BEČKA OPERA Jedinstveni muzej kamena kod Mionice ima primerke koji se samo tu mogu videti (FOTO)

Srbija

Vekovima unazad meštani podno Divčibara žive od kamena, obrađuju ga i prodaju, a samo u ovom kraju mogu se pronaći i retke vrste stena.

Biolog, entuzijasta, Predrag Petrović, za sve ljubitelje geologije napravio je na svom imanju u selu Paštrić kod Mionice jedinstveni Muzej kamena.

Pod otvorenim nebom nalazi se nekoliko stotina retkih eksponata, na kojima bi nam pozavideli i svetski muzeji, a jedan od takvih su i litografske stene koje su nekada bile od velikog značaja.

- Na njima se štampalo, na njima umetnici rade. Te litografske stene mogu se pronaći samo ovde i na još jednom mestu u Selenhofenu u Nemačkoj. Korišćene za litografiju, bile su izvozni brend Srbije. Davne 1890. godine kada je pravljen toranj u Parizu, na upriličenoj izložbi bio je naš kamen iz Struganika. Kamenom iz ovog kraja obložena je i zgrada opere u Beču - kazao je za RINU biolog Predrag Petrović.

foto: RINA

Muzej kamena zamišnjen je kao edukativna lokacija, koja će zaljubljenicima u geologiju otkriti retke i jedinstvene vrste. Najteži deo, kako kaže Peca, bio je dopremiti sve te stene do njegovog domaćinstva ali vredelo je truda.

Deo eksponata nalazi se pod otvorenim nebom, gde je nikao i jedinstveni Kameni bukvar - citati književnika ispisani na stenama, a simbolično je dobio naziv "Sto gromada za 100 velikana".

- Kada je Matija Bećković ovde bio u poseti, jedna stena me je podsetila na njega, pa se tako rodila ideja da stihovi iz njegove knjige budu uklesani na njoj. Nakon njega i drugi velikni su dobili svoju stenu, poput Desanke Maksimović i Njegoša. Za njega sam izabrao stenu krečnjačkog tipa, pretaložen pre nešto više od 80 miliona godina u Struganiku. Simbolično je to stena od dva metra, a kako smo taj kamen natovarili i postavili ovde samo mi znamo. Nije bilo nimalo lako - rekao je ovaj biolog.

foto: RINA

Godišnje 4.000 ljudi obiđe ovo imanje u selu Paštrić. Ljubitelji geologije obožavaju ovaj jedinstveni muzej, gde preko 300 eksponata čeka da bude viđeno i primećeno.

- Ovo je prava enciklopedija znanja kad je u pitanju geologija. Ovde postoje primerci koji se nigde drugo ne mogu videti. Na primer, breča, šarena stena je otkrivena pre šest godina na planini Maljen i nigde u svetu nema više ovakvih primeraka. Mnogi muzeji u Evropi bi želeli da imaju u svojoj kolekciji ovakav eksponat, ali za sada im ne damo - kaže Predrag.

Inače, trenutno su sve izložene stene iz valjevskog kraja, a plan je da ih bude iz svih krajeva Srbije. Za kraj Predrag Petrović poručuje da iako vam možda svi deluju slično - dva ista kamena ne postoje.

(Kurir.rs/ RINA)