Foto: EPA/Hrvoje_Grgic

bila je prva dama hrvatske

KO JE BILA ANKICA TUĐMAN: Zvali su je STUB porodice, a imenjakinja joj je došla glave, kad je otkrila njen tajni račun!

Hrvatska

Hrvatski mediji objavili su pod oznakom HITNO vest da je preminula Ankica Tuđman, supruga Franje Tuđmana prvog hrvatskog predsednika posle raspada Jugoslavije.

Zvali su je ženom iz senke, a za nju se vezivao i skandal, kada je njena imenjakinja Ankica, ali Lepej otkrila veliku količinu novca na njenom računu i sve to obelodanila.

Lepej je kao radnica Zagrebačke banke hrvatskoj javnosti otkrila da supruga tadašnjeg predsednika Franje Tuđamana, Ankica Tuđman, na računu u toj banci ima 210.000 nemačkih maraka i 15.000 dolara, koje Tuđman nije prijavio u imovinskoj karti

foto: EPA/HRVOJE GRGIC

Ankica je kako javljaju mediji preminula u 97 godini života, a nadživela je svog suprga Franju koji je preminuo krajem 1999. i sina Miroslava, inače bivšeg šefa hrvatske obaveštajne službe, koji je preminuo od posledica kornavirusa pre dve godine.

Ankica Tuđman, prema dostupnim podacima rođena je 1926. godine u Zagrebz u kome se školovala, sve dok nije otišla u partizane u proleće 1944 godine, gde je upoznala svog supruga Franju visokog oficira NOVPOJ, kasnije i generala Jugoslovenske armijee za koga se udala godinu dana kasnije u maju 1945. posle završetka rata.

Iz braka sa Franjom Tuđmanom koga je podržavala i kad je bio u nemilosti rodilo se troje dece Miroslav rođen 1946, Stjepan 1948 i ćerka Nevenka rođena 1951.

O Ankici Tuđman, maestralni zapis ostavio je i pokojni Denis Kuljiš, zagrebački novinar koji je ostavio maestralne opise hrvatskih političara 1990 tih godina. Kuljiš je za Ankicu Tuđman govorio da je stub porodice i o njoj ostavio sledeći zapis:

foto: EPA/HRVOJE GRGIC

"Ankica Tuđman, suzdržana i lukava žena, nije u svojoj autobiografiji navela glavne beogradske veze. Sin Miroslav bez političkog talenta

Pisac ove knjige upoznao je Ankicu Tuđman (1926.) kao lukavu i suzdržanu ženu, osobito nepovjerljivu prema novinarima. Iz njezinih očiju na trenutak bi se osetila blagost, a onda bi sevnula munja. Marljiva i s visokim mišljenjem o sebi:

“Bila sam zgodna mlada žena, s pomalo ljubomornim suprugom.”

Dugogodišnja radnica Ministarstva spoljnih poslova Jugoslavije koja je engleski jezik učila u Londonu i koja se osobito – kako sama daje na znanje – sviđala Krleži, ali posle njegove 70. godine kad ju je upoznao. “Često, u kafiću koji je bio unutar Ministarstva, kolegice s kojima sam bila na kafi znale su mi reći: ‘Kako te naši dečki gledaju’. Moj suprug nije bio klasični ljubomorni muž koji bi prigovarao ili zabranjivao, ali za to i nije imao razloga”, zapisala je Ankica.

foto: EPA

Bila je vođa porodice. Franjo Tuđman, zaokupljen istorijom i politikom, nije se stigao baviti takozvanim običnim stvarima, osim donekle unucima, ali se čini da Ankica u odnosu na decu nijesasvim kontrolisala zbivanja i da je prema njima bila i više nego roditeljski popustljiva. Ćerkai Nevenka udala se s osamnaest godina, sa još neszavršenomgimnazijom, za Srbina Stevana Košutića, komšiju u Nazorovoj ulici u Zagrebu, koji je živio kod tete Kate Roksandić. Otišla je u Zemun, gde je rodila dvoje dece i posle devet godina rastala se i vratila u roditeljsko gnezdo. Krleža ju je zaposlio u Leksikografskom zavodu.

Ankica Tuđman objavila je 2006. autobiografiju “Moj život s Francekom”, 670 stranica “debelu” knjigu, zanimljiv vremeplov, ali uskraćenu za ono što je isotrijsko najzanimljivije. To su njihova, odnosno njezina druženja s osobama iz ministarstva obrane i generalštaba JNA onoga doba.

Kurir.rs/A.Mlakar/Nacional.hr