Foto: Printscreen/Youtube

zanimljivo

DUGO SKRIVANA TAJNA FILMA MARATONCI TRČE POČASNI KRUG: Reditelj otkrio NEPOZNATI DETALJ koji će vam PROMENITI POGLED na celu priču

Kultura

Film "Maratonci trče počasni krug“ je crnohumorna filmska komedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju Dušana Kovačevića. Replike se i dalje citiruju, ali postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali.

Slobodan Šijan, čovek koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju, otkrio je jedan nepoznat detalj iz ovog filma.

Naime, u filmu "Ko to tamo peva" aludira se na raspad Jugoslavije, dok "Maratonci" aludiraju na sahranu Tita.

Autora filma je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a nakon smrti čuvenog Pantelije, koji je navodno predstavljao Tita, osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, naslednici kreću u borbu oko podele imovine.

Prema originalnom scenariju starost članova porodice Topalović je: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

foto: Printscreen YouTube

Priča se dešava 1935. godine u maloj srpskoj palanci i fokusirana je na muškarce porodice Topalović, koji znaju da "samo je smrt siguran posao“.

Iako u to vreme zvanično nije bilo cenzure, postojala su određena tela koja su odlučivala šta sme pred publiku, a šta ne sme. Tako su razne komisije nekoliko puta odlagale početak snimanja filma "Maratonci trče počasni krug", a na prvu verziju scenarija stavljena je zabrana.

foto: Printscreen

Ipak, scene koje su po mišljenju cenzora bile problematične su izbačene, ali to nije promenilo suštinu filma.

(Kurir.rs)

Bonus video: