Foto: Printscreen RTS

KUGLICE

SRBIJA ODLIČNO PROŠLA NA ŽREBU! Orlovi saznali rivale u pohodu na prvo Evropsko prvenstvo posle 24 godina! NIJE MOGLO PUNO BOLJE!

Fudbal
> 13:27h

Fudbaleri Srbije saznali su protivnike u pohodu na prvo Evropsko prvenstvo posle 24 godine!

Orlovi su prošli odlično i deluje da bi iz grupe G mogli da izađu kao pobednici. Rivali Srbije u kvalifikacijama biće Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litvanija.

Iako je Mađarska nezgodan tim koji je nedavno u Ligi nacija grupu sa Italijom, Nemačkom i Engleskom završio na mali korak od prvog mesta, činjenica je da nije najjači protivnik kojeg su Dragan Stojković i njegov tim mogli da dobiju iz prvog šešira.

Povoljna činjenica za Srbiju jeste i to što će putovanja biti znatno manje zahtevna u poređenju sa onim kako je moglo da prođe.

Jedino je Litvanija daleko od naše zemlje, dok su ostale ekipe u komšiluku. Zanimljivo će biti videti Mladena Krstajića, nekadašnjeg selektora Srbije, koji će sa Bugarskom pokušati da poremeti planove Orlovima.

Na Evropskom prvenstvu će, pored domaćina Nemačke igrati 10 pobednika grupa, kao i deset drugoplasiranih ekipa, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža.

Utakmice prvog kola biće odigrane od 23. do 25. marta, 2023. godine, dok će poslednji mečevi kvalifikacija biti odigrani od 19. do 21. novembra, 2023. godine.

Izvlačenje grupa mogli ste da pratite uživo na Kurir sportu.

Žreb:

Grupa A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Kipar.

Grupa B: Holandija, Francuska, Republika Irska, Grčka, Gibraltar

Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Severna Makedonija, Malta

Grupa D: Hrvatska, Vels, Jermenija, Turska, Letonija.

Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farska Ostrva, Moldavija.

Grupa F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbejdžan, Estonija.

Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litvanija.

Grupa H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Severna Irska, San Marino.

Grupa I: Švajcarska, Izrael, Rumunija, tzv. Kosovo, Belorusija, Andora.

Grupa J: Portugalija, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn.

Trenutak kada je izvučena Srbija:

foto: Printscreen RTS

12.25 - Počeo je žreb!

Trenutno se objašnjavaju pravila i samo izvlačenje će uskoro početi.

Počela je zvanična ceremonija nakon koje će biti održan i žreb.

Đanluka Zambrota i Demetrio Albertini, bivši italijanski fudblaeri su gosti žreba, oni su doneli šampionski peharu. Prisutni su i legendarni nemački fudbaleri Jirgen Klinsman i Karl Hajnc Ridle.

Uoči žreba:

Nakon odličnih rezultata u Ligi nacija, gde su Orlovi zauzeli prvo mesto i obezbedili plasman u Diviziju A, naši momci su omogućili sebi da se nađu u drugom šeširu.

Srbija je tako izbegla neke opasne selekcije poput Francuske, Austrije, Češke Republike, Engleske, Velsa, Izraela, Bosne i Hercegovine, Škotske i Finske. Sa njima nećemo moći da igramo, čime će nam dodatno biti olakšan put ka takmičenju na kojem se nismo našli još od 2000. godine.

foto: Screenshot

Prvi šešir donosi nam devet selekcija, od kojih bismo završili u grupama koje bi sadržale ili pet ili šest timova. Ako nam "zapadnu" Holandija, Hrvatska, Španija i Italija( igraju finalni turnir Lige nacija) onda bismo sigurno igrali u grupi od pet ekipa, dok u je u slučaju Danske, Portugala, Belgije, Mađarske, Švajcarske i Poljske koji su preostali članovi prvog šešira sve moguće.Nema sumnje da bi valjalo izbeći Špance, Italijane, Portugalce i Belgijance, a da bi se među "poželjnim" našli timovi Mađarske, Poljske

U trećem šeširu, smešteni su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija.

Čini da bi najbolje bilo izbeći Ukrajinu

Četvrti šešir je možda i veća "mina" nego treći, jer se među timovima nalaze Grčka i Turska, ali i Gruzija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv. Kosovo (sa kojim ne možemo da igramo), Bugarska, Farska Ostrva i Severna Makedonija.

foto: Profimedia

Iz petog šešira za izbegavanje su Slovačka ili Severnu Irska, kada je u pitanju jačina ekipa. Uz njih se tu nalaze Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta.

U šestom šeširu su smešteni Andora, San Marino i Lihtenštajn. Do njega će se doći, samo ako "upadnemo" u grupu od šest ekipa.

Kurir sport