poverenik za kurir tv

ŠTA KAD VAM LEKAR UPIŠE POGREŠNU DIJAGNOZU? Zakon propisuje da svako ima pravo da traži BRISANJE PODATAKA IZ KARTONA!

Društvo
> 10:49h

Lekar DZ Palilula, koji je svojim pacijentima u zdravstveni karton upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali, nalazi se pod istragom policije i tužilaštva.

Zbog svega ovoga, pojedini oštećeni pacijenti odbijeni su prilikom apliciranja za posao jer je potencijalni poslodavac imao uvid u njihove zdrvstvene kartone, u kojima je procitao da imaju psihi;ka obolenja.

Novinarka Kurir TV Ivana Jovanović na tragu ove priče razgovarala je s Milanom Marinovićem, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

foto: Kurir TV

- Dvoje inspektora je otišlo u DZ Palilula, nemamo još rezultate nalaza, a čim ih dobijemo poslaćemo odgovornim da se izjasne. Tada ćemo naložiti da li treba da se izreknu mere, poput pokretanja postupka ili opomene. Fokusirani smo na rukovodstvo DZ Palilula i njihovoj vezi s poslodavcima koji su dolazili do podataka iz zdravstvenih kartona - kaže Marinović.

Poverenik je govorio o motivima ovakvog postupanja, ali i pojasnio šta oštećeni građani mogu da urade.

- Zakazao je ljudski faktor, konkretno lekar, čiju će odgovornost utvrditi drugi organi. Zakon propisuje da se ti podaci mogu ispraviti po načelu tačnosti. Svako može da traži da se tačno i potpuno obrađuju podaci. Svi imaju apsolutno pravo da traže njihovo brisanje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs