Foto: Kurir

DA LI SRBIJI PRETI UVOĐENJE VIZA: Kakav paket pritisaka može da se očekuje zbog neuvođenja sankcija Rusiji?

Vesti

Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta usvojio je amandman poslanika iz Hrvatske Tonina Picule kojim se napredak na evropskom putu Srbije direktno uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji.

Takođe, dovodi se u pitanje bezvizni režim za naše građane, ali se i traži preispitivanje svih fondova EU za našu zemlju, posebno onih projekata koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Pre toga, stigao je izveštaj Evropske komisije u kom je Srbija kritikovana zbog neusaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije. Od evropskih zvaničnika dolaze sve direktniji pozivi da se sankcije uvedu, a isto misli i abasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, koji je naše distanciranje od restriktivnih mera Rusiji metaforički opisao rečima "mislim da nije dobro sedeti na ogradi između dobra i zla".

Mišljenje o ovim pitanjima večeras ćete u Usijanju čuti od dr Rajka Petrovića, naučnog saradnika Insituta za evropske studije i Naima Lea Beširija, izvršnog direktora Instituta za evropske poslove.

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig