Foto: EPA Olivier Hoslet

skandal

ČARLS RUŠI VEKOVNU TRADICIJU: Ne želi da se preseli u Bakingemsku palatu, evo gde planira da živi posle krunisanja

Planeta

Otkako je preminula kraljica Elizabeta II pre mesec dana u Balmoralu, njen sin Čarls slučajno ili neizbežno, pravi od svoje vladavine svojevrsni haos, tako je spreman da prekrši tradiciju dugu 185 godina.

Čarls se neće useliti u Bakingemsku palatu, gde su živeli svi britanski kraljevi i kraljice - njih šest, od 1837. godine, kada je na tron došla kraljica Viktorija, prenosi španska "Marka"

Kralj i njegova supruga Kamila žele da ostanu u svojoj rezidenciji Klarens haus gde žive od 2003. godine i koja je nekoliko minuta udaljena od Palate. Pretpostavlja se da Čarls neće promeniti adresu ni nakon što se 2027. završi renoviranje zdanja koje je zvanična adresa britanskih monarha.

foto: AP/Vadim Ghirda

Čarls III doneo je ovu odluku jer smatra da Bakingemska palata, gde je Elizabeta II živela do 2002. godine, ne odgovara modernom svetu kao i da finansijski i ekološki nije održiva, rekao je izvor za "Sandej tajms". Sa druge strane, on se u Klarens hausu oseća veoma prijatno.

Bakingemska palata će i pored toga ostati službena rezidencija novog britanskog kralja i kraljice supruge.

Veliki skandal izazvalo je krunisanje Čarlsa III, zakazano za šesti maj naredne godine u Vestminster holu u Londonu, a povod je kruna koju je trebalo da nosi njegova supruga. Zbog spornog dijamanta na tom vrednom istorijskom komadu nakita, reagovala je vladajuća stranka u Indiji ističući da taj kamen seća na kolonijalnu vladavinu Britanije.

Palata želi da izbegne veliki međunarodni skandal pa kraljica supruga verovatno neće nostii krunu na važnoj svečanosti 2023. godine.

(Kurir.rs/zena.blic.rs)