Foto: Printscreen VideoPlus

ESKOBAR U PRIŠTINI: Podržao dijalog sa Beogradom i aspiracije institucija ka EU i NATO

Politika
> 11:23h

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je podršku dijalogu sa Beogradom, navodeći da je svrha njegove današnje posete Prištini "da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem".

"To je prijateljstvo i partnerstvo zasnovano ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama KiM i solidarnost za KiM u ovom trenutku krize", rekao je Eskobar u Prištini u zajedničkom obraćanju sa predsednicom Vjosom Osmani.

Rekao je da je ponosan što su u Prištini podržali zajedničku agendu. Vjosa Osmani je ponovila da je Priština uvek bila konstruktivna strana u dijalogu, te da su spremni da još više povećaju posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga.

Optužila je Beograd "da odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno o razbijanju kriminalnih grupa u severnom delu", te da "Beograd nastavlja da podržava ove strukture i finansijski i politički".

Povodom Eskobarove posete, rekla je da je ponovo potvrđena američka podrška, ocenivši da "istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna".

"Što je više posvećenosti SAD, to su bolji rezultati u pogledu mira i stabilnosti. Posvećeni smo da preduzmemo konkretne korake za članstvo u evroatlantskim strukturama", podvukla je Vjosa Osmani.

Eskobar se nakon razgovora sa Osmanijevom u Prištini sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

(Kurir.rs/RTS)