Foto: Kurir

PUTIN JE UVEO RATNO STANJE: Šta to znači za Ukrajinu? Kakve će razmere dobiti sukob?

Planeta

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je danas ratno stanje na teritoriji četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija nedavno anektirala. Njegov ukaz o ratu stupiće na snagu sutra, 20. oktobra, a očekuje se da će sukob dobiti nove i nemilosrdne razmere.

Prethodno je ruska vojska uništila više od trećine trafostanica i elektrana u Ukrajini i time izazvala nezapamćeni energetski kolaps u toj zemlji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, ukoliko rusko raketiranje nastavi ovim tempom, država mogla u potpunosti da ostane bez električne energije već do kraja ove nedelje i da građani treba da se pripreme za život bez struje, vode i grejanja.

Moskva je, inače, od 10. oktobra, u znak odmazde zbog ukrajinskih napada na Krim i Belgorod, počela sistematski da uništava objekte koji su od vitalnog značaja Ukrajine. Zato je Zelenski rekao da je "Vladimir Putin još jednoim pokazao svoje zločinačko lice i da sa njim više nema prostora za pregovore". S druge strane, oni koji podržavaju poteze šefa Kremlja, kažu da ovim delovanjem Putin, ne samo da čuva svoju zemlju, već spasava svet. Večeras tražimo odgovore: Šta je od ovoga istina? Šta znači uvođenje ratnog stanja u četiri anektirane oblasti? Kakve će razmere dobiti sukob?

Gosti Usijanja: Luka Kastratović, general-major u penziji Dejan Miletić, Institut za javnu diplomatiju Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Gledajte Usijanje od 19.55 časova na Kurir televiziji!

(Promo)