Foto: Sonja Spasić, Printscreen/RTS

novi detalji

POSKOK UHVAĆEN NA 1.300 METARA OD TRGA: Poznata sudbina otrovnice koja je pronađena u centru grada, a spasila ju je JEDNA STVAR

Beograd

Poskok koji je pronađen na Bulevaru despota Stefana na svega 1,3 kilometara od Trga republike zbrinut je u Zoološkom vrtu i nije dostupan za posetioce.

Zapravo, reč je o ženki poskoka, dugoj oko 50 centimetara, koja je sada na sigurnom i ne može niko da joj naudi, a reč je o strogo zaštićenoj vrsti. Ni zmija ne može nekoga da povredi jer vrt ima sve uslove za čuvanje otrovnica.

- Neko od građana je primetio zmiju i uradio je najbolje što je mogao da uradi, umesto da je čačka, pozvao je Veterinu Beograd čiji su radnici obučeni kako da rukuju zmijama - kazao je za biolog iz Beo zoo vrta Kristijan Ovari.

Ovo je period kad zmije polako ulaze u hibernaciju pa su već slabije pokretne u prirodi i važno je istaći da je pronađena zmija dobro iako je čeka još jedan pregled pre odluke kada biti vraćena u prirodu.

- Budući da je strogo zaštićena životinjska vrsta poskok je privremeno smešten kod nas. Imamo sve uslove za čuvanje zmija otrovnica i nema nikakve opasnosti za ljude. Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode će da pregledaju zmiju i da daju mišljenje gde bi i da li bi mogla da se vrati u prirodu - kazao je Ovari.

foto: Printscreen/RTS

Zmija ima vodu dok će hrana biti obezbeđena ukoliko za to bude potrebe jer zmije jedu retko, a pred hibernaciju samo prazne svoja creva.

Kako je objasnio direktor Veterine Beograd Budimir Grubić prava je retkost da se u prestonici uhvati poskok.

- Poskok ne može da se gaji u kućnim uslovima pa je najverovatnije stigao iz prirode. Neko ko je došao iz, na primer, Valjeva ili Divčibara, a automobil mu je bio parkiran na livadi ili u planinskom predelu, mogao je da preveze zmiju do Beograda. Motor je topao, a zmije uvek idu na mesto koje je toplo. Već posle 17, 18 ili 19 stepeni lagano ulaze u hibernaciju. Kada se motor ohladio, izašla je u sredinu koja je toplija, a hvatanje je bilo jednostavno jer je već bila poluhibernirana - priča Grubić.

Ovakakav slučaj dešava se jednom u dve-tri godine, a zmije mogu, eventualno, da dođu i skrivene u kamenu koji se prevozi.

- Kod nas su dominantni smuk, belouška i ribarica i neotrovne zmije. Poskok u našoj sredini ne bi mogao da preživi duže od dve do tri nedelje - kaže Grubić.

(Kurir.rs/Telegraf)