Foto: Profimedia

PROMENILA ŽIVOT IZ KORENA

TEODORA JE ODBILA BRAK I OTIŠLA U MANASTIR: Postala ČASNA SESTRA i kaže da je baš briga za ONE STVARI! Evo zašto je SVE ODBACILA

Žena

Teodora Hoksli (29) odlučila je da svoj život promeni iz korena tako što je svetovna zadovoljstva zamenila duhovnim i postala časna sestra.

Teodora je postala deo religijske grupe Tein red - Isusova kongregacije, koji je u 17. veku osnovala Meri Vord. Tein red, Isusova kongregacija, apostolski je ili aktivan – što znači da monahinje rade u zajednici i nisu „zatvorene“ (u 17. veku ga je osnovala Meri Vord, koja je osporila crkvena pravila po kojima žene u verskom životu uvek treba da budu zatvorene). Ne nose velove, a kuća im je ispunjena smehom, ne strogom tišinom.

foto: Profimedia

Teodorini obroci i smeštaj su plaćeni, ali ona dobija samo mali džeparac da pokrije sve ostalo, uključujući putovanja, frizuru i odeću – koju dobija od dobrotvornih radnji. Ljubavna veza i seksualno odnosi su joj zauvek zabranjeni.

- Postigla sam svoj uspeh kao osoba - ističe sa velikim zadovoljstvom Teodora, koju ispunjava život časne sestre.

Sa druge strane, doživotan zavet „siromaštva, čednosti i poslušnosti“ je nepresušan izvor pitanja, nedoumica i intriga.

foto: Profimedia

- Kada kažete "zavet čednosti", mislim da ljudi obično samo vide "SEKS NIKAD!" velikim neonskim svetlima. Ima više od toga – zavet čednosti znači da nema ulaska u ekskluzivnu romantičnu vezu sa drugom osobom, a to znači bez braka, bez seksa i bez dece - objašnjava Teodora i dodaje:

- Ako imam osećaj da nešto "propuštam", više se radi o odustajanju od mogućnosti ispunjenja odnosa sa drugom osobom nego o seksu samom po sebi.

Pre nego što je postala časna sestra

Teodora je završila studije i bila je u emotivnoj vezi za koju je bila sigurna da će se završiti brakom.

- Nije da mi je to slomilo srce, ali mi je pokazalo koliko je moje srce veliko i samim tim koliko je velika moja sposobnost za Boga - objašnjava.

foto: Profimedia

Bez obzira na to što je krenula potpuno drugačijim putem od devojaka svojih godina, Teodora ističe da u njenom životu ima mnogo ljubavi, kao i u svakoj ženi koja je prihvatila istu sudbinu.

I dalje se viđa sa prijateljima i porodicom i gaji ljubav prema zajednici u kojoj živi. Izazov čednosti je nemogućnost da život deli sa drugom osobom, ali to je, smatra ona, takođe dar.

- Zato što ne možete da birate koga ćete da volite, na kraju volite više umesto manje. Za mene je čednost više "da ljubavi" nego "ne seksu" - zaključila je.

Posle zajedničke večere svake večeri, monahinje sede oko stola i zajedno se mole za ljude koje su srele tokom dana koji su u nevolji i za one koji pate širom sveta.

(Kurir.rs/ Blic žena)

Bonus video: