Foto: Profimedia

KURIR ISTRAŽUJE

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD PREVARA: Neki advokati falsifikuju dokumenta, prodaju informacije, pa čak i učestvuju u pranju novca!

Društvo

Pojedini advokati bacaju ljagu na ovu profesiju i na razne načine koriste svoju poziciju, znanje ili kontakte da bi se obogatili ne libeći se čak ni da svoje klijente prevare i zloupotrebe. Neki od njih bave se falsifikovanjem dokumenata, prodajom informacija, a pojedini čak učestvuju i u pranju novca, tvrde sagovornici Kurira!

Naš list nedavno je obelodanio šemu prevare trojice advokata koji su prisiljavali škole i druge ustanove da im, mimo zakona, isplate novac. Ovi advokati najpre su školama slali zahteve za informacije od javnog značaja, i to nemoguće zahteve tražeći često i informacije koga nikog živog ne interesuju. Kada škole zakasne u odgovoru ili ne odgovore u potpunosti, to ovaj trojac beogradskih advokata iskoristi i žali se povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je usvajao žalbe, ali ne i zahteve za nadoknadu od 33.000 dinara za angažovanje advokata. Međutim, ovi advokati su se oglušivali o stav poverenika i od škola zahtevali isplatu 33.000 dinara. Nažalost, mnoge škole bile su neupućene i novac isplaćivale.

foto: Profimedia

Sagovornici Kurira objašnjavaju da, kao i u svakoj profesiji, i u njihovoj, advokatskoj ima onih pojedinaca koji bacaju ljagu na ovaj poziv.

- Imamo zvaničnu informaciju da se u sva tri osnovna tužilaštva u Beogradu nalazi 36 krivičnih prijava protiv advokata, i to za krivična dela prevare, zloupotrebe poverenja i falsifikata. Znamo da se jedna grupa advokata bavi falsifikovanjem dokumentacije o stanovima, a neki i izdavanjem lažnih papira o uvozu automobila iz inostranstva. Hoćemo da udaljimo iz advokature one koji su nedostojni da se bave profesijom - rekao je za Kurir advokat Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda.

Advokat dr Ana Budak

Kolege dužne da poštuju kodeks

Advokat dr Ana Budak istakla je da su kolege koje zloupotrebljavaju svoj položaj u ovoj profesiji izuzetak, a ne pravilo:

- Advokati su dužni da poštuju kodeks profesionalne etike. Ipak, dešava se da neke kolege prihvataju slučajeve u kojima nisu stručni. Primera radi, dešava se da advokat da pogrešan savet ili da, ukoliko s klijentom ima zaključen ugovor o zastupanju, propusti da da neki savet, na koji način neretko svojim klijentima nanose ogromnu štetu. Najčešće su ovakva propuštanja posledica činjenice da ne prate propise i pravnu praksu, odnosno da ne rade kontinuirano na usavršavanju svog znanja. Advokat ne sme da vam obeća uspeh ili da vam da nerealne procene.

On dodaje da su pojedini advokati bili suspendovani, ali su nakon žalbe Upravnom sudu vraćeni na posao. Pored toga, on kaže i da ti advokati tuže komoru i traže novac:

- Pojavljuju se i naplate novčanih sredstava na bazi nekih punomoćja koja su sumnjiva, neki čak učestvuju i u pranju novca. Ima onih koji postupaju protiv etike i bacaju ljagu na ono što čini advokatsku profesiju, kao i u svim strukturama.

foto: Zorana Jevtić

Advokat Nebojša Milosavljević kaže za Kurir da samo u Beogradu ima oko 5.000 advokata, kao i da mnogi nemaju posla, te da među pojedincima ima i onih koji se otvoreno bave kriminalom.

Činjenice

Neke prevare pojedinih advokata

- Naplaćuju takse za štampanje rešenja

- Od škola i drugih državnih ustanova zahtevaju naplatu troškova advokatskih usluga bez pravnog osnova za to

- Zloupotrebljavaju punomoćje koje dobiju od klijenta za jedan prekršaj, pa bez njegovog znanja pokreću druge sporove i naplaćuju troškove

- Navode stranku, zarad ličnih finansijskih interesa, da pokrene postupak za koji nema realnih izgleda za uspeh

- Nepotrebno odugovlače sudski postupak i tako izlažu klijente nepotrebnim izdacima

- Falsifikuju dokumentaciju o stanovima

- Izdaju lažne papire o uvozu automobila iz inostranstva

- Učestvuju u pranju novca

- Naplaćuju sudske troškove na bazi sumnjivih punomoćja

- Prodaju službene tajne i poverljive podatke o klijentima

- Opšte je poznata stvar da se jedan broj advokata bavi nečasnim poslom. Recimo, pojavljuju se u određenim postupcima kao svedoci i zastupaju interese svojih klijenata nečasno, tako što sačinjavaju određene ugovore, daju pravne savete, koji su blago rečeno nemoralni, a kad bi se dublje ušlo, i protivzakoniti. Ima onih koji su klijentima obećavali razne usluge koje nisu mogli da završe, da će da srede nešto, da će uticati da kazna za nešto bude manja, brojni su ti primeri - navodi Milosavljević i dodaje:

- Odaju službene tajne i poverljive podatke koje je klijent dao advokatu, u stanju su i da prodaju informaciju, ako imaju materijalnu korist, suprotnoj strani itd. To ne može da se desi onima koji pošteno obavljaju posao, zanemarljiv deo krši zakon i propise, ali je činjenica da postoje, kao i u svakoj drugoj profesiji.

Advokat Tamara Radojčić, saradnica advokatske kancelarije "Simović" iz Beograda, napominje da je, prema kodeksu, advokat dužan da postupa stručno, savesno, pošteno, da zastupa bez odugovlačenja.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video: