Foto: MONTGOMERY/COUNTY SHERIFF

MISTERIJA REŠENA

DEVOJČICA (12) UŠLA U JEZERO, A POTOM BRUTALNO UBIJENA: 43 godine kasnije DNK je pokazao strašnu istinu, ALI UZALUD!

Zahvaljujući novoj DNK tehnici, istražni organi u Teksasu rešili misteriozno ubistvo devojčice iz 1979.godine.

Planeta

Slučaj ubistva devojčice (12) Liše Mišel Džekson, star više od četiri decenije, konačno je rešen ove godine zahvaljujući novoj DNK tehnici po nazivu M-Vac kojom je identifikovan ubica.

Utvrđeno je da se radi o Džeraldu Dvajtu Kejsiju, koji je pogubljen 2002. godine zbog drugog ubistva, a DNK tehnikom je utvrđeno da je povezan sa slučajem iz 1979. godine, saopšteno je iz kancelarije šerifa Okruga Montgomeri.

Reč je o tehnologiji koja je razvijena kako bi se utvrdilo kada je hrana kontaminirana, ali se sad koristi i za izvlačenje DNK materijala iz pora i sa drugih površina.

Tako je analizirana i odeća sa Liše Mišel Džekson, koja je silovana i ubijena 1979. godine. Ona je nestala 7. sepembra nakon što je plivala u jezeru sa prijateljima i rođacima.

Njene naočare pronađene su naredni dan, a radnik na naftnom polju je pronašao telo 13. septembra. Obdukcijom je utvrđeno da je ona bila silovana.

Nije bilo pomaka u slučaju do prošle godine, kada su forenzičari novom tehnikom uzeli DNK materijal, koji je zatim upoređen sa bazom podataka.

Kejsi je pogubljen smrtonosnom injekcijom 18. aprila 2002. godine zbog pljačke i ubistva iz 1989.

Kurir.rs