Foto: Shutterstock

teški gubici u ukrajini

PUTINOVO TOPOVSKO MESO: 11. armijski korpus brojao je 12.000 ljudi, trebalo je da brani Kalinjingrad, ali je POSLAT U SMRT

Planeta
> 20:51h

Pre devet godina, ruska mornarica je formirala novi armijski korpus čiji bi zadatak bio da brani Kalinjingrad, geografski odvojenu ispostavu Rusije na Baltičkom moru između Poljske i Litvanije.

Ove godine, kada je rat u Ukrajini počeo da ide loše po Rusiju, Kremlj je izvukao 11. armijski korpus iz Kalinjingrada i poslao ga u Ukrajinu, gde ga je ukrajinska vojska brzo uništila, navodi američki magazin Forbs.

Ilustracijafoto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Formiranje, raspoređivanje i uništenje 11. armijskog korpusa pričaju priču koja je veća od tragične priče o ratu Rusije u Ukrajini. Korpus, stisnut između dve zemlje NATO-a duž strateškog mora, trebalo je da pruži ruskim snagama prednost u globalnom ratu.

Umesto toga, postalo je topovsko meso za ukrajinsku vojsku koja je na papiru bila slabija od ruske vojske. Sada je Kalinjingrad gotovo bespomoćan, a pretnja koju su jedinice ove oblasti nekada predstavljale NATO-u... je nestala.

Pre nego što je Rusija proširila svoj rat u Ukrajini počev od kraja februara, u Kalinjingradu je bilo ne manje od 12.000 ruskih vojnika sa oko 100 tenkova T-72, ​​nekoliko stotina borbenih vozila BTR, haubicama Msta-S i raketama BM-27 i BM-30. 11. armijski korpus je nadgledao većinu ovih snaga.

Nazirući se na zapadnoj granici Litvanije, jedne od najslabijih država članica NATO-a, 11. armijski korpus bio je nakovanj za moguću rusku invaziju na bivše sovjetske republike Litvanije, Letoniju i Estoniju. Čekić je bio kopnena snaga od 18.000 vojnika u zapadnoj Rusiji na istočnoj granici baltičkih država.

NATO je oprezno posmatrao nagomilavanje vojske oko Kalinjingrada. „Kalinjingrad je svakako, istorijski gledano, bio mesto gde smo bili veoma pažljivi na dinamiku i delikatnu regionalnu situaciju“, rekao je zvaničnik američke odbrane novinarima u junu .

Ta dinamika se radikalno promenila posle februara. Kremlj je posvetio 80% svojih kopnenih snaga za širu invaziju na Ukrajinu — i odmah je izgubio mnoge od njih u pokušaju da zauzme Kijev.

Razvučeni duž puteva koji vode ka prestonici, slabo vođeni, nedovoljno snabdeveni ruski bataljoni, brigade i divizije bili su ranjivi na ukrajinsku artiljeriju, bespilotne letelice i pešadijske timove koji su vukli precizno navođene protivtenkovske rakete.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Posle samo mesec dana ogorčenih borbi, Rusi su se povukli iz Kijeva. Procene se razlikuju, ali je moguće da su imali 50.000 ubijenih i ranjenih do trenutka kada su se linije fronta stabilizovale u maju. Rusi su u to vreme držali stratešku luku Herson u južnoj Ukrajini i bili su na periferiji Harkova, 25 milja od granice sa Rusijom na severoistoku Ukrajine.

Ali ruske snage su bile krhke, i postajale sve krhkija kako je ukrajinska vojska – prenaoružana američkom i evropskom artiljerijom i raketama – počela da hvata ruske linije snabdevanja. Očajnički tražeći nove trupe, Kremlj je mobilisao 11. armijski korpus, premestivši ga brodovima i avionima u Belgorod na jugu Rusije, a zatim u Ukrajinu kod Harkova.

Tri meseca uporne borbe iscrpile su snagu korpusa. Rojters se dočepao neke dokumentacije 11. armijskog korpusa. Tabela od 30. avgusta, neposredno pre velike ukrajinske kontraofanzive, pokazuje da je korpus bio u 71% svoje pune snage. Neki bataljoni su, međutim, imali samo desetinu svog prvobitnog ljudstva.

Korpusu je postalo gore. Krajem avgusta i početkom septembra, ukrajinske oružane snage su pokrenule dvostruku kontraofanzivu istočno od Harkova i severno od Hersona. Operacija u Harkovu, u kojoj je učestvovalo desetak ukrajinskih brigada, razotkrila je duboke slabosti ruskih snaga u toj oblasti, uključujući 11. armijski korpus.

Desetine hiljada Rusa su pobegle, predale se ili umrle na mestu dok su ukrajinske trupe oslobodile hiljadu kvadratnih milja Harkovske oblasti u dve nedelje. 11. armijski korpus je stradao više od većine ruskih formacija u regionu. Krajem septembra, Centar za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, opisao je korpus kao „teško oštećen“.

Ilustracijafoto: Shutterstock

To je možda bilo potcenjivanje. Ukrajinski generalštab je zaključio da je korpus izgubio 200 vozila i polovinu svojih trupa u kontraofanzivi.

Moguće je da 11. armijski korpus preživi. Ako je tako, skoro sigurno će biti potrebno mnogo meseci da se odmori, ponovo opremi i primi regrute kako bi povratio čak i delić svoje nekadašnje snage.

Raspoređivanje i naknadno uništenje 11. armijskog korpusa je tragedija za ljude koji su patili i umrli pod njegovom komandom – i užasan udarac za ruske ratne napore u Ukrajini.

Ali implikacije se protežu širom Evrope. 11. armijski korpus je trebalo da brani Kalinjingrad i da ugrozi istočni front NATO-a. Sada ne može ni jedno ni drugo, zaključuje Forbs.

(Kurir.rs/Forbes)