Foto: Profimedia / Capital Pictures

PETA SEZONA SAMO ŠTO NIJE

ČUVENI INTERVJU PRINCEZE DAJANE ĆE HARIJA UVALITI U OZBILJNE PROBLEME: Serija Kruna će napraviti NIKAD VEĆI HAOS! Svi DRHTE

Pop kultura

Peta sezona serije "Kruna" iščekuje se više od naveliko reklamiranih filmskih hitova. Netflixu ne treba ni sekund plaćene reklame jer je serija, i ono što će prikazati u novim epizodama, vruća roba i svakodnevna tema medija ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego globalno.

A sada je, kako piše The Daily Beast, koji sistematično prati britansku monarhiju, princ Hari suočen s ponovnim preispitivanjem svog odnosa (i njegove supruge Megan) s digitalnim strimerom. Naime, pokazalo se da su u novoj sezoni "Krune" dve epizode posvećene ozloglašenom intervjuu koji je princeza Dajana, njegova majka, dala novinaru Martinu Baširu, tada najvećoj zvezdi BBC-jeve emisije "Panorama". To je onaj intervju u kojem je ledi Di između ostalog spomenula kako je ih je u njenom braku s Čarlsom bilo troje, "pa je bila mala gužva".

foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Hari je, poput mnogih drugih, žestoko osudio Bašira, nakon što se u istrazi BBC-ja pokazalo da je intervju dobio koristeći sumnjive taktike. U suštini, da bi osigurao da princeza sedne prekoputa njega, Dajanu je uverio da u Palati postoje krtice i špijuni koji prodaju informacije o njoj. A kada su razotkrivene Baširove muljaže, Hari je osudio intervju kao deo "kulture izrabljivanja".

Kako su novinari u Velikoj Britaniji došli do kopija pete sezone serije koju Vindsori i svi rojalisti mrze iz dna duše, ai je ipak svi gledaju, tabloidni The Sun je prvi objavio da je Dajanin intervju s Baširom temelj dveju epizoda, te da "rekonstrukcija" intervjua traje više od četiri minuta.

foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Svim kritičarima sada smeta što je Hari, mlađi sin kralja Čarlsa III i princeze Dajane, rekao šta misli o Baširu, ali nikada nije želeo da govori protiv "Krune". A sadržaj ove serije, pišu, mogao bi da se označi kao deo te "kulture izrabljivanja", jasno iskorišćavanje priče njegove majke, ali i cele britanske kraljevske porodice.

Hari je, recimo, u jednom je intervjuu rekao Džejmsu Kordenu da je serija očito "fikcija" i da je mnogo više zabrinut zbog novina koje šire laži za koje tvrde da su istinite.

foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Netflix je uporno odbijao pozive da na špicu stavi tekst "svaka sličnost je slučajna" tvrdeći da se radi o fikciji. Na kraju su popustili, pa su na poslednji trejler dodali upozorenje kako se radi o "dramatizaciji inspirisanoj stvarnim događajima". Elizabet Debicki, koja glumi princezu Dajanu nakon toga se oglasila i rekla da je došlo vreme da napokon prestane da se govori o kontroverzi.

Kritičar Daily Mail-a Kristofer Stivens, nakon što je pogledao novu sezonu, rekao je da je Čarls "prikazan kao lukav, nestrpljiv, ogorčen i nesvestan svoje očajničke želje da postane kralj".

foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Bivši britanski premijer Džon Mejdžor, pak, izjavio je pre nekoliko dana da su scene u kojima se prikazuje kako Čarls pokušava da ga uveri da podstakne kraljicu da abdicira i prepusti krunu njemu, "gomila gluposti koje se iznose bez ikakvog drugog razloga osim da bi se postigao maksimalan i potpuno lažan dramatičan učinak".

Kada se pričalo o tome šta će doneti peta sezona jedne od najgledanijih serija s potpisom ove platforme, iz Netflixa su objasnili da će u njoj biti prikazana dramatizacija događaja oko intervjua "s obzirom na ključnu ulogu koju je imao tokom razdoblja koje serija pokriva".

foto: Profimedia

- To će odražavati ono što sada znamo o tome kako je intervju dobijen i kako se postupalo s Dajanom. Intervju nije rekreiran u celosti. - rekli su.

Princ Hari i njegova supruga Megan, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, koji već gotovo dve godine žive u SAD, potpisali su s Netflixom jako lukrativan ugovor - iako tačna cifra nije poznata, pisalo se o iznosima od 120 do 150 miliona dolara za razne sadržaje. Neki su projekti u međuvremenu otpali, na nekima se, poput serije o životu Saseksovih već dugo radi. Pisalo se i kako šefovi Netflixa nisu baš presrećni onim što dobijaju od para, posebno kada su krenuli problemi i strašan pad zarade u strimerskom biznisu.

foto: Profimedia

Kako god bilo, u Velikoj Britaniji smatraju da se princ Hari svakim potezom, biografijom koja izlazi u januaru, pa i svojim ćutanjem oko serije "Kruna", sve više udaljava od porodice. Prebacuju mu da je licemeran, te kažu da će pomirenje s ocem i bratom Vilijamom uskoro biti nemoguće.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video: