Foto: Marina Lopičić

sećanje

NA DANAŠNJI DAN ROĐENA ČUVENA GLUMICA: Da je živa, JELENA ŽIGON danas bi punila 89 GODINA, a karijeru joj je obeležila IMENJAKINJA

Kultura

Legendarna dramska umetnica Jelena Jovanović Žigon rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu.

Šira televizijska publika posebno ju je zavolela kao Žikinu priju Jelenu Todorović u čuvenom serijalu "Žikina dinastija", a njenu bogatu karijeru krasili su i drugi angažmani u domaćim filmovima i TV serijama: "Prvi građanin male varoši", "Pustolov pred vratima", "Obračun", "Došlo doba da se ljubav proba", "Ljubi ljubi al glavu ne gubi", "Idi mi, dođi mi", "Kakav deda takav unuk", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Sulude godine", "Kuda plovi ovaj brod"...

foto: Printscreen, Marina Lopičić

U Australiji je snimila dva filma "Obećana žena" i The picture show man". U legendarnoj seriji o Vinetu koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematografiji imala je zapaženu ulogu sa holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom. Dobitnica je i nagrade publike "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, kao i plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos našem filmu 2006. godine.

Pred kraj sam života na međunarodnom forumu Zlatni vitez u Rusiji dobila je nagradu za životno delo u oblasti filma po imenu filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka, najveće priznanje koje se dodeljuje na ovom festivalu.

foto: Marina Lopičić, Printscreen/Youtube

Životna ljubav

Jelena je bila unuka Mitra Martinovića, crnogorskog divizijara, kasnije divizijskog generala Jugoslovenske vojske i predsednika vlade Kraljevine Crne Gore. Oduvek je ostavljala utisak prave dame koja je porodicu stavljala na prvo mesto. Bila je u braku sa kolegom Stevom Žigonom sve do njegove smrti 2005. godine, a njihovu ljubav krunisali su ćerka Ivana, takođe glumica i sin Nikola, slikar.

foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić

- U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent - otkrila je jednom Jelena, koja je budućeg supruga upoznala 1950. godine, kada je on imao 24 godine. Simpatije su buknule na prvi pogled, Steva je Jelenu privukao svojim šarmom i posebnošću. Kada je došlo vreme da se upozna s njenim ocem i majkom, u Jelenin roditeljski dom došao je s violinom koja mu je prethodno spasila život.

Dok je bio u logoru, Stevo je svirao u orkestru i zimi je krijući ispod robijaškog nosio još jedno svečano odelo. Smrtno zaljubljen u Jelenu, pomislio je kako bi ta violina mogla ponovo da mu spase život, pa je u kuću njenih roditelja došao kao muzičar, pošto je na njenu adresu u prethodnih godinu dana anonimno poslao desetine ljubavnih pisama. Anonimno, jer je u to vreme postojala opasnost od osude okoline ukoliko asistent otovreno iskazuje ljubav studentkinji.

Čuvena srpska glumica preminula je u 85. godini u bolnici u Beogradu.

(Kurir.rs)

Bonus video: