Zagreb

Demostranti Sanadera ispred suda dočekali uvredama

Prvi put od početka suđenja Sanadera je ispred zgrade suda dočekalo nekoliko demonstranata iz "Građanske inicijative" koji su nosili transparente i uzvikivali bivšem premijeru poruke pogrdnog sadržaja

Crna Hronika
> 18:20h

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i nekadašnjem šefu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu za korupciju nastavljeno je na Županijskom sudu u Zagrebu svedočenjem bivšeg predsednika uprave Hrvatske pošte Andreja Serdalića.

Prvi put od početka suđenja Sanadera je ispred zgrade suda dočekalo nekoliko demonstranata iz "Građanske inicijative" koji su nosili transparente i uzvikivali bivšem premijeru poruke pogrdnog sadržaja.

Na nekim od transparenata je pisalo: "Mi te se ne bojimo", "HDZ Ivo, život ti je krenuo na krivo" i "Drži se Ivo, pravosuđe je uz tebe".

Sanader je ignorisao okupljene, a nije želeo ni da komentariše slučaj. Na današnjem ročištu u slučaju "Fimi-medija" svedočio je bivši predsednik uprave Hrvatske pošte Andrej Sardelić koji je rekao da ga je optuženi Mladen Barišić, bivši blagajnik HDZ-a, nagovorio na saradnju sa marketinškom agencijom "Fimi-medija" po kojoj je afera i dobila ime.

On je rekao da ga je na Barišića uputio tadašnji ministar iz HDZ-a Božidar Kalmeta, te da su mu pojedinci iz stranke pretili smenom ukoliko ne bude sledio stranačka uputstva.

Svedok je rekao da nije pristao na Barišićev zahtev da Fimi-medija obavlja sve marketinške poslove za Hrvatsku poštu, pa je ubrzo i smenjen.

Na klupu za svedoke sutra bi trebalo da sedne bivši direktor Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak koji je dobio takozvanu oprosnicu, odnosno pisanu potvrdu da u zamenu za svedočenje neće biti optužen u tom slučaju.

On je jedan od prvih direktora javnih preduzeća koji je svedočio o izvlačenju novca iz državnih preduzeća i ministarstava preko agencije Fimi-medija. Osim Sanadera u tom slučaju je za izvlačenje oko 10 miliona evra optuženo još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ, kao prva stranka koja se tereti za korupciju. Krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barisisć, bivša računovođa HDZ-a Branka Pavosević i vlasnica "Fimi-medija" Nevenka Jurak. Njih troje nisu se, međutim, nagodili sa tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi-medijom, takođe "izvlačio" novac.

Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna. Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček.

Sanader tvrdi da su optužbe konstrukcija, te da ga ostali optuženi terete kako bi dobili manje kazne. Bivši premijer tereti se u još nekoliko slučajeva za korupciju.