Foto: Kurir/T.Ilić

krađa

NESTALO 37 SAOBRAĆAJNIH ZNAKOVA: Veliki broj signalizacije van upotrebe na lozničkim putevima, najopasnije kada nestane znak STOP!

Srbija

Prema podacima iz JP "Loznica razvoj" tokom minule godine na lozničkim putevima bila su postavljena 233 nova saobraćajna znaka, od čega je 37 nestalo dok je u ovoj godini u prvih deset meseci od postavljenih blizu 190, van upotrebe skoro dvadesetak.

Najopasnije je kada se, kažu stručnjaci, ukloni znak "stop", ali i "nestajanje" drugih može opasno uticati na one koji voze i prate vertikalnu saobraćajnu signalizaciju.

Svuda gde se uoči da su saobraćajni znaci ukradeni, polomljeni, oštećeni li na neki drugi način stavljeni van funkcije, odnosno postali neupotrebljivi postavljaju se novi. Negde od znaka ostane samo stub, a negde bude kompletno odnet, ili izvaljen pa je neophodno što pre reagovati i postaviti signalizaciju kako bi što kraće bila ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju.

Sa sve postavljanjem, cena znaka je nešto više od sedam hiljada dinara, rekli su u "Loznica razvoju", pa računica kaže da je samo lane oštećenjem ili krađom saobraćajne signalizacije pričinjena šteta veća od 250.000 dinara.

Znakovi su i pre bili na meti, po njima su pisani grafiti, ili su lomljeni, kradeni, čak okretani u pogrešnim smerovima. Oni stari, većih dimenzija, završavali su kao krov na pomoćnim objektima, stubovi su upotrebljavani za ograđivanje i slično, a oni većih dimenzija korišćeni su, kako se pričalo, i za pečenje paprika.

U poslednje vreme na njih se atakuje nešto manje, a jedan od poslednjih masovnih udara na vertikalnu signalizaciju bio je na Gučevu 2019. godine kada je na asfaltnom putu do vrha planine odneto nekih tridesetak znakova.

Inače, nedavno je objavljen podatak JP ‘’Putevi Srbije“ da je u poslednje četiri godine na putevima u Srbiji, oštećeno ili ukradeno više do 25 hiljada saobraćajnih znakova i (delova) opreme, a da vrednost ukradene i oštećene saobraćajne signalizacije i opreme u poslednjih pet godina iznosi više od milion evra.

Kurir.rs/T.Ilić