Foto: EPA Yao Dawei

kancelar ponovo NA UDARU

ŠOLC POSLE POVRATKA IZ PEKINGA: Vredelo je posetiti Kinu, zbog izjave o protivljenju upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini

Planeta

Po povratku iz Pekinga, nemački kancelar Olaf Šolc se ponovo branio od kritika na račun posete, ali je rekao da vredi posetiti Kinu, jer su on i predsednik Si Đinping zajednički izrazili protivljenje upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini.

Šolc je u petak požurio u jednodnevnu posetu Kini, što je izazvalo veliko negodovanje kako u Nemačkoj, tako i među njenim zapadnim saveznicima, koji optužuju Peking za nepoštenu trgovinsku praksu, kršenje ljudskih prava i suzdržan stav prema ratu Rusije u Ukrajini.

„Pošto smo kineska vlada, predsednik i ja izjavili da nuklearno oružje ne treba da se koristi u ovom ratu, samo to je učinilo putovanje vrednim truda“, rekao je Šolc na sastanku svoje Socijaldemokratske partije.

foto: Foto: Kineska medijska grupa

Si je pristao da se suprotstavi upotrebi pretnje nuklearnim oružjem u Ukrajini, ali nije osudio rusku vojnu agresiju niti pozvao Moskvu da povuče svoje snage.

Šolc je takođe optužen za nastavak pogrešne strategije zavisnosti od jedne zemlje. Nakon što se priča nesrećno završila prekomernom zavisnošću od gasa iz Rusije, Nemačka sada postaje sve više ekonomski zavisna od Kine, koja joj je od 2016. godine najvažniji trgovinski partner.

Ali kancelar je odbacio ove kritike, rekavši da se one fokusiraju na diversifikaciju, koja je ključna za ograničavanje mogućih negativnih posledica u slučaju pogoršanja odnosa, što se dogodilo u slučaju Rusije. To je, kako je rekao, rekao i direktorima vodećih nemačkih kompanija koji su ga pratili na putu za Kinu.

foto: EPA Yao Dawei

"Imamo jasan plan i sledimo ga. A to znači diverzifikaciju za sve zemlje sa kojima trgujemo, posebno naravno za zemlju koja je tako velika i koja ima tako veliki udeo u svetskoj ekonomiji", rekao je Šolc o Kini.

Prema njegovim rečima, oni će nastaviti ekonomsku razmenu sa Kinom, ali će to učiniti tako da u svakom trenutku mogu da se izbore sa situacijom, bilo za deset godina ili za 30 godina.

Prema neimenovanom izvoru, on je tokom putovanja upozorio vodeće predstavnike nemačkih kompanija kao što su Dojče banka, Folksvagen, BASF, Simens, BMV, Merk i BioNtek da ne stavljaju diverzifikaciju po strani. Na sastanku iza zatvorenih vrata, Šolc je navodno rekao da će biti potrebno 10 do 15 godina da se u potpunosti diverzifikuje nemačka privreda.

Kurir.rs/RTV SLO