Intervju Ivan Maričić izvršni direktor Srpske banke

Direktor Srpske banke: Političari me ne zovu za kredit!

Naši klijenti su bliski svim političkim opcijama, ali to im ne pomaže da dobiju zajam. Mene politika ne zanima

Društvo
> 09:22h

BEOGRAD - Sve čisto. Naši klijenti bliski su svim političkim opcijama, ali to im ne pomaže da dobiju kredit. Mene politika ne zanima, a i niko od političara nije me zvao da urgira - kaže za Kurir Ivan Maričić, predsednik Izvršnog odbora Srpske banke. On ističe da im nije poznato da se vodi istraga i dodaje da su u prvih šest meseci ostvarili dobit oko 200 miliona dinara, skoro kao cele prošle godine. ♦ Kojim ste velikim domaćim firmama odobravali kredite? - Nije u skladu sa zakonom da to otkrijem. ♦ Da li su zajmove dobijali „Simpo“, „Farmakom“, „Interkomerc“? - Jesu, ali redovno ih vraćaju. ♦ Koliki su krediti? - Do 20 odsto kapitala banke. Ne kreditiramo špekulativne delatnosti, samo osnovnu delatnost kompanija koje se bave proizvodnjom. Naši klijenti zbog teške krize imaju problema u poslovanju, ali kao državna banka moramo da im pomognemo, ne smemo da dozvolimo da se nelikvidnost u privredi poveća. ♦ Garantujete da nije bilo privilegovanih? - Posao bankara je da brine o klijentu jer mu nije u interesu da ovaj propadne, ali niko nije dobio kredit po privilegovanim uslovima, svi moraju da ispoštuju stroge kriterijume. Druge banke brinu samo o profitu, to nama nije glavni cilj. ♦ Profit vam nije glavni cilj, već pomaganje domaćih firmi. Kako proceniti kome treba pomoći? - Naš motiv, kao državne banke, jeste da se nijedno preduzeće ne zatvori. Ne možemo kao neke druge banke da svoje velike depozite iskoristimo za kupovinu državnih obveznica i da bez mnogo muke ubiramo profit. Želimo da kreditiramo domaću privredu, proizvodnju, to se radi svuda u svetu. Zahvaljujući našim zajmovima desetine hiljada radnika prima platu. V. SPASIĆ

Sa Petrovićem zbog krava Srpska banka je inicirala sastanak poznatih domaćih privrednika, guvernera NBS i ministra Dušana Petrovića. - Bilo je više sastanaka, sve je zabeleženo. Nismo tražili povlastice ni za jednog klijenta, već da se uradi nešto jer je očigledno da su kamate za privredu visoke, domaće firme se zadužuju po 14 odsto, a njihovi zapadni konkurenti po dva odsto. NBS sigurno snosi deo krivice, ti privrednici imaju šta da kažu, a bave se agrarom, pa je tu bio i ministar poljoprivrede. Razgovaralo se i da krava bude kolateral za kredit.

NBS da nas proveri - U cilju zaštite legitimnog i regularnog poslovanja Srpske banke molimo guvernera NBS i druge državne organe nadležne za kontrolu bankarskog sektora da hitno prekontrolišu poslovanje i o rezultatima obaveste javnost - navodi se u saopštenju Srpske banke.