Foto: Shutter

SEZONA JE KRSNIH SLAVA

NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Uz ove JEDNOSTAVNE TRIKOVE biće savršeno skuvano, a TAJNA je u OVA DVA sastojka

Žena

Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simboika krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osveštava slavsko žito.

Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus - cimet i muskatni oraščić.

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • cimet na vrh noža
foto: Shutter

Priprema:

Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri. Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki. Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba. Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu. Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu. U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu. Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video: