Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

VJOSA OSMANI ODLUČILA: Izbori za gradonačelnike opština na severu Kosmeta 18. decembra

SRBI NA KIM
> 20:16h

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je posle konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom odredila 18. decembar kao datum vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

"Zadužuje se Centralna izborna komisija Republike Kosovo da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom na snazi", navodi se u odluci Osmani o određivanju i raspisivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

Nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija, predsednica Osmani je istakla da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u tom izbornom procesu.

Osmani je takođe naglasila da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, bezbedno i ostvarili svoja ustavna prava.

Podsećamo, svi Srbi sa Kosova i Metohije, kao i četiri gradonačelnika na Severu povukli su se iz privremenih prištinskih institucija dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i Briselski sporazum, dok ne povuče jednostrane odluke oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama i dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je ranije zbog čega Osmani planira vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na KiM.

- Oni time samo hoće da nam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa. Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, tačno onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće 100-200 Srba, ove koje plaćaju. Ostali neće izaći, jer za Srbe to ne važi. To znači da oni uopšte ne žele da imaju Srbe u svom sistemu, već žele da ih proteraju sa KiM - rekao je predsednik:

- Neće Srbi napuštati KiM! Sve ovo vam pokazuje kolika je želja Albanaca da izazivaju incidente i nemire, nerede, haos. Jasno je da se spremaju za to i jasno im je da ih neko u tim prljavim i ratnohuškačkim poslovima podržava.

(Kurir.rs/Kosovo-online)