Foto: Printscreen Youtube/AP Archive

konsultacije

MEHANIZAM NATO POKRENUT SVEGA NEKOLIKO PUTA U ISTORIJI: Ambasadori Alijanse održaće u sredu sastanak po članu 4

Planeta

Ambasadori NATO sastaće se u sredu na zahtev Poljske na osnovu člana 4 Alijanse, potvrdili su Rojtersu dvojica evropskih diplomata.

Prema članu 4 osnivačkog ugovora Alijanse, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa bezbednošću zemlje članice.

Članak 4 NATO ugovora predstavlja scenario u kojem se država članica oseća ugroženom od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

- Stranke će se međusobno savetovati kad god je, prema mišljenju bilo koje od njih, ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka - stoji u ugovornoj klauzuli.

Međutim, član 4 ne znači da će postojati pritisak na delovanje. Ovaj mehanizam konzultacija pokrenut je nekoliko puta u istoriji NATO-a. Jedan primer je pre godinu dana, kada su turski vojnici poginuli u napadu iz Sirije.

U tom slučaju NATO se konzultirao, ali nije ništa preduzeo.

Zvanične konsultacije započeće 30 država članica na zahtev ugrožene članice. U razgovorima se razmatra postoji li pretnja i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Podsetimo, nastavljaju se istrage o okolnostima oko eksplozije u Prževodovu, blizu granice Poljske sa Ukrajinom, u kojoj su poginule dve osobe.

Jedan od diplomata je rekao da će Alijansa delovati oprezno i da će mu trebati vreme da proveri kako se tačno desio incident.

Kurir.rs/Blic/Gardijan