Foto: Kurir sport

NEMA ZEZANJA

HELIKOPTERI, BORBENI ČAMCI, PUŠKE... Više od 50.000 ljudi obezbeđuje Mundijal! U priču uključen i NATO! (VIDEO)

Mundijal 2022
> 08:59h

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru odigrava se u vreme koje nije baš idealno po mir na planeti.

Vojni sukobi, tenzije, zapaljive izjave političara ili generala, postali su svakodnevnica.

Stoga nije čudo da se Katar kao organizator potrudio da posebnu pažnju posveti obezbeđivanju učesnika Mundijala. Kako je Katar mala zemlja sa svega 2.9 miliona stanovnika, od kojih samo njih oko 300.000 ima katarsko državljanstvo, nije čudo da su udružili snage sa još 13 zemalja. Proizvod toga je podatak da oko 50.000 ljudi, što policajaca, što vojnika, što redara, obezbeđuje 22. Svetsko prvenstvo.

Domaćin nije saopštio koje su sve zemlje uključene u obezbeđivanje Mundijala, ali je poznato da tu učestvuju britanske, francuske i tuske snage.

Turska je najavila slanje preko 3.000 policajaca, uključujući 100 policajaca za specijalne operacije, 50 stručnjaka za bombe i 80 pasa tragača. Francuska je poslala znatno skromnije snage, oko 200 policajaca.

Pored ljudskog faktora, u celu priču je uključena i najmodernija tehnologija. Katar je razvio veliku integrisanu mrežu za praćenje, zajedno s audio-vizuelnim senzorima, dronovima i CCTV-om.

Više od 15.000 sigurnosnih kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica postavljeno je na osam stadiona na kojima se igraju utakmice tokom mundijala.

Kako je Katar poluostrvska zemlja koja se kopnom graniči samo sa Saudijskom Arabijom, jasno je da bi sa mora ili vazduha pretila najveća opasnost. Stadione nadgledaju helikopteri, kao i sastavi koji mogu da neutrališu dronove. Uključena je i mornarica zemalja partnera, koji borbenim čamcima patroliraju Golfskim zalivom. U ranije dogovorenoj saradnji, pred start Mundijala iz Britanije su stigla dva broda u pomorsku bazu Um Al-Houl. Za sigurnost neba zaduženi su Jurofajter Tajfuni iz eskadrile poznate kao 12 Skvadron, koju čine katarski i britanski avioni. Ova eskadrila je formirana pre dve i po godine, i od tada je redovno vežbala sve potencijalno opasne situacije.

Konačno, u celu priču je uključen i NATO. Ova organizacija pruža pomoć uključujući "obuku protiv pretnji koje predstavljaju hemijski, biološki radiološki i nuklearni materijali". Takođe, NATO instruktori su pomagali domaćinima u obuci za eventualne nerede i tuče koje bi izbile na ulicama Dohe, imajući u vidu da je očekivan dolazak 1.2 miliona navijača.

Specijalni izveštači iz Katara: Dejan Ignjatović, Aleksandar Radonić i Dado Đilas