prežderavanje

ZNOJI SE, AL' IPAK JEDE! KAKO DA OBIĐEMO SVE SLAVE BEZ PREJEDANJA? Ljudi koji primete OVE SIMPTOME posebno da paze

Društvo

Sezona zimskih slava počela je, a danas se slaviSveti Arhangel Mihailo smatra se jednom od najvećih slava u Srbiji, poznatiji i kao Aranđelovdan..

foto: PUls Srbije, Kurir tv

Na slavskim trpezama ima svega, od mesa, povrća, ribe, sarmi, raznih salata, ića i pića, a na kraju i dezert. Koliko je slavska trpeza i zdrava trpeza kada su slave u pitanju, jer često je fokus više na hrani nego na samom svecu koji se slavi.

Za gledaoce Kurir tv na ovo pitanje odgovorila je Ana Todorović, nutricionista i dala neke savete kako da prepoznamo simpotome prejedanja, a i kako da se ponašamo ukoliko do toga dođe.

foto: PUls Srbije, Kurir tv

- Česte su pojave akutne upale žučne kese, hipertenzije, povećan holesterol i trigleciridi i ambulante htine pomoći budju pune. Prejedanje počinje sa simptomima kao što su mulnina, povraćanje, znojenje čak i nesvestica.

- Preporučujem svima koji imaju različite probleme da obavezno izaberu detoks dan, nakon slave i da jedu nešto lagano kao što su supe i kuvana hrana - rekla je Todorović.

foto: PUls Srbije, Kurir tv

Ona je posebno podsetila na naš srpski mentalitet ishrane u kom se potencira masna hrana, ali i nekontrolisano prejedanje i ukazala na neka rešenja kada su u pitanju više domaćinstava koje treba obići u jednom danu.

- Pauza od jednog sata, dugo žvakanje hrane i detoks ukoliko ovo sve ne može da se isprati. Ujutru prepečen dvopek, šolja zelenog čaja, bareno povrće čorba, supa, a ovo mogu raditi i prethodni dan da bi na slavi mogli da jedu više - uz smeh je odgovorila Todorović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud