Foto: AP

nema pravnih osnova

POLJACI NE PUŠTAJU UKRAJINCE NA MESTO EKSPLOZIJE: Ukrajinskim stručnjacima neće moći da se uključe u poljsko-američku istragu

Planeta

Poljsko tužilaštvo neće pustiti ukrajinske eksperte da se uključe u poljsko-američku istragu eksplozije rakete, sudeći po dosadašnjim saznanjima istrage ukrajinske PVO, u kojoj su poginule u utorak u poljskom selu Pševodov dve osobe, jer za to nema pravnih osnova, piše danas poljski dnevnik Žečpospolita.

"Nema takve pravne mogućnosti i to bi bilo u suprotnosti sa pravilima postupka, da ne govorimo o interesu istrage u kojoj se proveravaju sve moguće verzije, medju njima i ta da je pala raketa ukrajinske PVO", kazali su za Žečpospolitu izvori iz tužilaštva.

Istragu eksplozije rakete koja je pala na skladište žitarica i ubila jednog radnika i seljaka koji je dovezao u otkup kukuruz vodi poljsko tužilaštvo zajedno sa američkim istražiteljima, koji su se, medjutim, prema saznanjima Žečpospolite, ograničili na to da predaju poverljive obaveštajne podatke iz sistema AVAKS.

foto: EPA/Wojtek Jargilo

Ukrajina od početka traži da se i njeni stručnjaci uključe u istragu, posebno što su predsednik Volodimir Zelenski i ukrajinske službe tvrdili do vikenda da je na Poljsku pala ruska raketa a ne nesrećnim slučajem ukrajinska ispaljena da presretne rusku tokom masivnog bombardovanja Ukrajine tog dana, kakva saznanja su imali poljski zvaničnici, američka administracija i NATO.

Poljsko tužlaštvo pustilo je ukrajinske eksperte samo da pogledaju mesto nesreće a predsednik Poljske Andžej Duda upozorio je da za uključenje Ukrajine u istragu i pristup dokazima mora da postoji pravni osnov u skladu sa medjunarodnim pravom preko medjudržavne pravne pomoći.

"Jedna mogućnost je molba za pravnu pomoć po bilateralnom ugovoru a drugi je da se formira medjunarodna grupa istražitelja o čemu odlučuje glavni tužilac u Poljskoj", kazao je šef Biroa nacionalne bezbednosti Poljske Jacek Ševjera.

(Kurir.rs/Beta)