Foto: Profimedia

katar 2022

HOLANDIJA SE PROVUKLA KROZ IGLENE UŠI: Senegal žestoko namučio favorizovane Lale, šampion Afrike u finišu nesrećno poražen (VIDEO)

Mundijal 2022
> 19:35h

Reprezentacija Holandije savladala je Senegal rezultatom 2:0 u uzbudljivoj drugoj utakmici grupe A Svetskog prvenstva u Kataru.

Delovalo je da će meč biti završen bez golova, ali je Kodi Gakpo materijalizovao sjajnu partiju i u 84. minutu iskoristio prvi propust odbrane Senegala.

Pobedu Holandije potvrdio je Klasen u 9. minutu nadoknade.

U prvom poluvremenu viđena je velika borba, obe ekipe krenule su otvorenog garda. Razmenjivali su se napadi i jednih i drugih ali nije bilo golova. Odbrana Holandije pokazivala je određenu nesigurnost i mučili su se sa presingom Senegala, u kojem se isticao Ismaila Sar.

Drugo poluvreme otvoreno je na sličan način, u jakom tempu ali bez stopostotnih prilika. Holandija nije uspevala da zapreti golmanu Mendiju, a zanimljiv je podatak da do 84. minuta Lale nisu imale šut u okvir gola protivnika.

Igrači Senegala mučili su se sa povredama, tako da su Dijalo i Kujate morali da napuste igru iz tog razloga.

Nisu posustajali Senegalci, pokušavali su da dođu do gola preko Dije, Sara i Geja, ali siguran je bio golman Nopert. A onda, kazna.

Igrao se 84. minut, Frenki de Jong centrirao je u šesnaesterac, odbrana Senegala je zaspala, a golman Mendi bespotrebno izleteo u prazno. Iskoristio je to Kodi Gakpo, visoko skočio i glavom zatresao mrežu prvaka Afrike. Pored gola, Gakpo je bio najagilniji igrač Holandije večeras.

Dva minuta kasnije imao je Senegal šansu za izjednačenje, ali Nopert brani šut Gejea.

U poslednjim trenucima utakmice Depaj je šutirao, Mendi odbranio ali samo kratko odbio loptu, koju je pokupio Klasen i zakucao loptu u mrežu za konačnih 2:0.

S obzirom na sve što su pokazali, utisak je da Senegalci nisu zaslužili poraz, posebno ne sa dva gola razlike.

Grupa A, Senegal - Holandija 0:2 (0:0)

TOK MEČA:

Kraj utakmice

90. + 9 minut - GOOL, 0:2 za Holandiju. Klasen potvrđuje pobedu Holandije. Iskoristio je kratak odbijanac od golmana Mendija.

90. + 6 minut - Nervozni su igrači Senegala, a kako i ne bi bili. Žute kartone dobili su Nampalis Mendi i Idrisa Gej.

90. + 3 minut - Šutirao je Bamba Dieng glavom iz teške situacije, ali lopta je otišla preko gola.

90. + 1 minut - Igraće se osam minuta nadoknade.

87. minut - Velika šansa za Senegal. Geje je šutirao u desnu stranu gola, ali brani odlični Nopert.

85. minut - GOOL, 0:1 za Holandiju. Gakpo! Centrirao je De Jong, zaspala je odbrana Senegala, a to je iskoristio Gakpo tako što se ušunjao iza leđa i iskoristio nepotrebno izletanje Mendija. Prvi šut u okvir gola Holandije i odmah gol.

82. minut - Dugo su kružili igrači Senegala oko gola Holandije, na kraju samo šut van okvira gola Ismaile Sara.

79. minut - Dvostruka izmena u Holandiji. Bergvajna menja Klasen, a umesto Bergajsa ulazi Kompajners.

73. minut - Ponovo Sar sjajno proigrava, ovaj put Geja, koji snažno šutira ali brani Nopert. Doduše, lopta je išla pravo u njega. Senegal sve bolji. Holandija bez šuta u okvir gola. Kujatea menja Pape Geje, a Dijatu fudbaler Viljareala, Nikolas Džekson.

70. minut - Žali se na povredu Kujate. Velika šteta bi bila za Senegal ukoliko on ne bude mogao da nastavi utakmicu. Izneće ga na nosilima sa terena, svakako loš znak.

69. minut - Napadač Marseja Bamba Dieng menja Diju.

65. minut - Šutira Dija nakon pasa Dijate, ali brani Nopert. Pritisak Senegala u ovim trenucima.

62. minut - Ulazi u igru Memfis Depaj umesto Jansena. Džejkobs menja povređenog Dijaloa.

60. minut - Korner za Holandiju. Na povredu se žali bek Senegala, Dijalo. Centrirao je Gakpo iz kornera, ali izbija odbrana Holandije.

58. minut - Prilika za Senegal, ali nije Dijata uspeo da zahvati loptu iz veoma teške pozicije.

57. minut - Žuti karton za De Lihta zbog neopreznog starta.

53. minut - Novi centaršut Gakpa iz kornera, skočio je Van Dajk i snažno šutirao glavom, ali odlazi lopta preko gola. Holandija još uvek nema šut u okvir gola.

50. minut - Prošao je Gakpo po desnoj strani, dodao za Blinda ali na kraju samo korner. Gakpo je centrirao iz ugla ali hvata Mendi.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Nema izmena u postavama.

Prvo poluvreme

45. + 3 minut - Kraj prvog poluvremena.

45. + 1 minut - Igraće se dva minuta nadoknade vremena.

45. minut - Korner za Holandiju, nakon kojeg su Senegalci krenuli u kontru, ali Dijata nije uspeo da stigne loptu. Brži je bio golman Nopert.

41. minut - Fauliran je Sar nedaleko od šesnaesterca sa leve strane terena. Dobra šansa za Senegal, ali centaršut iz slobodnjaka izbačen je od strane prvog igrača u odbrani.

foto: Profimedia

40. minut - Dobro su kombinovali igrači Holandije, na kraju je šutirao Bergajs sa distance, ali lopta odlazi van okvira gola. Na drugoj strani Ismaila Sar muči odbranu Holandije.

35. minut - Nešto mirniji period igre nakon jakog tempa u prvih 30. minuta. Pokušali su Holanđani preko Jansena, ali samo korner na kraju, nakon kojeg nije bilo veće opasnosti po odbranu Senegala.

29. minut - Dosta problema za u odbrani Holandije. Pogrešio je ovaj put De Jong, ali na kraju su se nekako izvukli Holanđani.

27. minut - Šut Van Dajka glavom nakon kornera, preko gola.

25. minut - Odlična minijatura Ismaile Sara, a nakon toga i šut, ali izblokirala je odbrana Holandije. Samo korner, nakon kojeg se ništa bitno nije dogodilo.

22. minut - Slobodan udarac za Holandiju na rubu šesnaesterca. Dobra prilika za evropsku selekciju. Odbranio se Senegal, lopta je izbačena iz šesnaesterca.

19. minut - Velika šansa za Holandiju. Sjajna akcija Lala i potez Bergvajna, ali neodlučan je bio Frenki de Jong, trebalo je ranije da šutira.

17. minut - Pritisak Holandije u poslednjih par minuta. Blind je bio u solidnoj šansi nakon centaršuta sa desne strane, ali šutirao je pored gola.

10. minut - Prvih deset minuta protiče u izjednačenoj igri današnjih rivala.

foto: Profimedia

9. minut - Greška u odbrani Holandije, nakon koje lopta stiže do Ismaile Sara. Šutirao je sa dvadesetak metara udaljenosti od gola, ali lopta odlazi preko gola.

4. minut - Prva šansa za Holandiju, Gakpo je primio loptu nedaleko od gola, dodao ka saigraču ali neprecizno.

1. minut - Utakmica je počela. Sa centra su krenuli Holanđani.

UOČI MEČA:

16:56 - Intoniraju se himne reprezentacija.

foto: Profimedia

- Prema kladionicama, Holandija je favorit za pobedu u ovom okršaju. Kvota na pobedu Lala je 1,73, a na Senegal 5,75. Kvota na nerešen rezultat je 3,75.

- Poznati su sastavi timova. Holandija meč počinje sa tri štopera (Ake, De Liht i Van Dajk). U sastavu Senegala nema iznenađenja, u odsustvu Manea najveća opasnost po odbranu Holandije preti od Ismaile Sara.

Holandija: Andris Nopert, Dejli Blind, Nejtan Ake, Virdžil van Dajk, Matijs de Liht, Denzel Damfris, Stiven Berhojs, Frenkie de Jong, Stiven Bergvajn, Kodi Gakpo, Vinsent Jansen. Trener: Aliju Sise.

Senegal: Eduar Mendi, Jusuf Sabali, Kalidu Kulibali, Abdu Dijalo, Nampalis Mendi, Šeik Kujate, Idrisa Gana Gej, Pape Abdu Sise, Krepin Diata, Ismaila Sar, Bulaje Dia. Trener: Luj van Gal.

U drugoj utakmici 1. kola grupe u A sastaju se Holandija i Senegal.

U premijernom meču na otvaranju Mundijala Ekvador je savladao Katar sa 2:0

Holandija je favorit kako na ovoj utakmici i tako cele grupe i očekuje da to potvrde na terenu.

Senegal kao zvanični šampion Afrike doživeo je veliki hendikep uoči početka Mundijala, jer se povredio najbolji igrač Sadio Mane koji će nažalost propustiti Svetsko prvenstvo.

foto: Profimedia

Ipak tu su dva igrača Čelzija sjajni golman Eduard Mendi i štoper Kalidu Kulibali

Holanđani imaju izuzetno uigran tim sa nekoliko vrlo talentovanih pojedinaca, ali u kojem se nijedan ne ističe preterano pa im je pre svega najveća snaga kolektiv.

Zvezda tima je štoper Liverpula Virdžil Van Dajk, a ističu se i Frenki De Jong, Matijas De Liht i Stiven Bergvajn

foto: Profimedia

Na klupi Holandije je legendarni trener Luis Van Gal kome je ovo treći mandat na klupi nacionalne selekcije.

Van Gal je Holandiju na SP u Brazilu odveo do trećeg mesta.

Utakmica počinje u 17 časova.

Kurir sport