Foto: Shutterstock

demantuje pisanje vol strit džurnala

OPEK NE POVEĆAVA PROIZVODNJU Ministar energetike Saudijske Arabije demantovao izveštaje, dogovoreno smanjenje važi do kraja 2023.

Planeta

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman demantovao je danas izveštaje da sa članicama OPEK+ razgovara o povećanju proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno, objavila je Saudijska novinska agencija.

Poznato je da članice OPEK+ ne razgovaraju ni o jednoj odluci van zvaničnih sastanaka. Dogovoreno dnevno smanjenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno biće na snazi do kraja 2023. godine, a ukoliko bude neophodno dodatno smanjenje kako bi se uravnotežila ponuda i potražnja, uvek ćemo biti spremni da donesemo takvu odluku, rekao je Bin Salman, prenosi Tass.

Vol strit žurnal je objavio, pozivajući se na izvor iz OPEK-a, da Saudijska Arabija i još neke države iz te organizacije razmatraju mogućnost povećanja dnevne proizvodnje za 500.000 barela, a odluka o tome bi, navodno, trebalo da se usvoji na sastanku organizacije OPEK+ 4. decembra.

Na prethodnom sastanku, održanom 5. oktobra, članice OPEK+ su odlučile da od novembra ove do kraja naredne godine smanje dnevnu proizvodnju za dva miliona barela.

(Kurir.rs/FoNet)