Foto: AP/Susan Walsh, AP/Mikhail Klimentyev

NE RADI SE SAMO U SUDBINI UKRAJINE

AMERIKA NIJE UMORNA OD RATA: Putin uzalud očekuje da će stati podrška Kijevu, u pitanju je borba oko GLOBALNE DOMINACIJE

Planeta

SAD se nikako ne spremaju da okončaju sukob u Ukrajini i ne traže mirno rešenje, smatra ruski politikolog Igor Šiškin, zamenik direktora Instituta zemalja ZND, navodi ruski portal Polit navigator.

„Poslednjih dana posebno su nas aktivno ubeđivali da je Amerika „umorna od rata“ u Ukrajini, da se ispostavilo da su troškovi previsoki, pa stoga Vašington ne samo da je sklon diplomatskom rešenju sukoba, već čak i počinje da vrši pritisak na kijevski režim kako bi smanjio ratobornost i primorao ga da sedne za pregovarački sto sa Moskvom“, piše Šiškin.

Ruski ekspert predlaže da se pažljivo pročita izjava američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je rekao da će „ishod rata u Ukrajini pomoći da se odredi kurs globalne bezbednosti u našem još mladom veku”.

Šiškin kaže da je Ostin samo drugim rečima ponovio je ono što je ruski predsednik Vladimir Putin više puta rekao – ishod krize u Ukrajini zavisi od toga da li će se nastaviti petovekovna dominacija Zapada i „renta“ koju uz pomjoć nje uzima od ostatka sveta.

"Kao što vidite, Amerika je vrlo svesna šta joj je sada na vagi. Ne radi o sudbini kijevskog režima ili projekta Ukrajina-Anti-Rusija. Ovde se radi o globalnoj bezbednosti, a samim tim i o bezbednosti i sudbini Sjedinjenih Država. I u vezi toga Amerika neće razmišljati o ceni“, smatra Šiškin.

Politikolog i ekonomista Aleksandar Dudčak slaže se sa Šiškinovom tačkom gledišta. Štaviše, on je skeptičan u pogledu nadanja da će dolaskom republikanaca u SAD na vlast biti smanjena pomoć Ukrajini.

„Naprotiv, oni imaju želju da provere kakvo je bilo korišćenje dodeljenih sredstava. Zbog toga bi nam moglo biti još teže Ako se novac koji se šalje u rat ne krade, svo oružje će ići u Ukrajinu, a neće se preprodavati trećim zemljama“, rekao je Dudčak.

(Kurir.rs/Polit navigator)