Foto: Foto Printscreen Youtube

naoružavanje

SENATORI VRŠE PRITISAK NA BAJDENA: Isporučite Kijevu borbene dronove MQ-1 Grey Eagle! Oni su bitni za borbu protiv Rusije!

Planeta

Grupa od 16 američkih senatora vrši pritisak na Bajdenovu administraciju da pažljivo razmotri zahtev Ukrajine za američke bespilotne letelice Grey Eagle za borbu protiv Rusije i zatražila od Pentagona da objasni zašto nije postignut napredak o ovom pitanju.

Bajdenova administracija je do sada odbijala zahtjeve za slanje svojih najmodernijih dronova MQ-1C Grey Eagle, koji može leteti na 8.000 metara i koji bi predstavljao veliki tehnološki iskorak za Ukrajinu.

Odbijanje je bilo zasnovano na zabrinutosti da bi bespilotne letelice mogle biti oborene, nisu bile od suštinske važnosti za ukrajinske ratne napore i mogle bi da eskaliraju sukob, ali Pentagon nije potvrdio svoj stav.

Ukrajina je uputila brojne pozive Sjedinjenim Državama da joj pošalju moćne bespilotne letelice, a nedavno i rakete protiv bespilotnih letjelica, nadajući se da će Vašington preokrenuti svoje prethodno protivljenje, jer se Rusija sve više okreće kamikaza bespilotnim letelicama i napada civilnu infrastrukturu.

Hladan tuš za Ukrajince: SAD im neće dati svoje najnaprednije oružje, boje se da ne napadnu Rusiju

Senatori, uključujući republikanca Jonija Ernsta i demokratu Joea Manchina, koji su obojica članovi Senatskog odbora za oružane snage, izrazili su zabrinutost zbog protivljenja SAD zahtevu, rekavši da nabavka drona sa oružjem "zahteva pažljivo preispitivanje".

Kurir.rs/Klix.ba