KURIR TV

JEDINI "ĆELAVI ISUS" NA SVETU NALAZI SE U SRBIJI! Ova freska iz 13. veka pronađena je u pećinskoj crkvi, A NJENE TAJNE MALO KO ZNA

Srbija

Kod sela Rsovci na Staroj planini, 20 kilometara od Pirota, otrkivena je pećinska crkva, ali ona nije jedinstvena po tome što je u pećini, već po prikazu Isusa hrista koji odstupa od kanona.

foto: Kurir Televizija

- To je Isus Bogomladenac ili kako ga Piroćanci zovu "Ćelavi Isus". Ova freska je jedinstvena jer Isus nigde nikada nije naslikan bez kose, dok ovde jeste - rekao je Siniša Antonović.

foto: Kurir Televizija

Crkva je verovatno podignuta tokom druge polovina 13. veka i isposničke je prirode. U to vreme do nje se dolazilo vrlo teško, strmom stazom. Ono zbog čega je značajna je freska na kojoj se nalazi prikaz Isusa mladenca kao mladog muškarca bez kose.

foto: Kurir Televizija

Ne zna se kada je ova freska nastala, ali se pretpostavlja da je u 13. veku, kada je veliki broj isposnika došlo iz Sinaja u Moravsku Srbiju. Isposnici su posebna vrsta pustinjaka, osobe koje su se iz verski razloga povukle iz sveta. Da bi živele asketski i potpuno posvećene neprestajnoj molitivi i pričešćivanju.

foto: Kurir Televizija

- Crkva je bila isposnica ljudima sa Sinaja koji su boravili na ovom prostoru u 13. veku. Ove prirodne male pećine su bila mesta gde su isposnici spavali i provodili vreme - rekao je Antonović.

foto: Kurir Televizija

Za ovu fresku se sa sigurnošću zna da predstavlja Isusa Hrista. Takođe se zna da on nije bio ćelav i da je imao dugu kosu, bradu i produhovljen pogled.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs