Foto: AP

užas

OPSADA HOTELA U SOMALIJI: Najmanje devet poginulih dok su se vladine trupe borile sa teroristima Al Šababa

Planeta
> 11:03h

Najmanje devet osoba je poginulo, a 60 je spaseno u opsadi hotela u Somaliji dok su se vladine trupe borile protiv ekstremista iz grupe Al Šabab, saopštio je portparol policije Sadik Asen Ali.

Prema njegovim rečima, operacija u hotelu Roz je završena, preneo je Rojters.

Somalijske snage bezbednosti upale su u ponedeljak u hotel. Pucnjava se čula iz unutrašnjosti hotela dok su se specijalne snage borile protiv militanata više od 12 sati.

Portparol policije rekao je da je 60 civila spašeno, dok je ministar u vladi rekao da su on i drugi razvalili vrata kako bi pobegli nakon što su uhvaćeni u hotelu nakon večernje molitve.

Napad ističe stalnu sposobnost militanata saveznika Al Kaide da izvode smrtonosne akcije sa velikim žrtvama, čak i kada vlada predsednika Hasana Šeika Mohamuda vrši ofanzivu.

"Operacija u hotelu Rouz je završena", rekao je portparol policije Sadik Aden Ali, misleći na hotel Vila Rouz u kojem je došlo do opsade.

Ali je rekao da su militanti ubili osam civila, a kasnije je dodao da je jedan vojnik takođe poginuo u opsadi. Pet vojnika je povređeno, rekao je on.

U napadu je učestvovalo šest boraca Al Šababa, od kojih je jedan digao sebe u vazduh, a petoricu su ubile snage bezbednosti, rekao je Ali.

Al Šabab povezan sa Al Kaidom, koji kontroliše delove zemlje, preuzeo je odgovornost za napad, navodeći u saopštenju da je gađao obližnju predsedničku palatu.

Al Šabab,koji nastoji da sruši vladu i uspostavi sopstvenu vlast zasnovanu na ekstremnom tumačenju islamskog zakona, često organizuje napade u Mogadišu i drugde.

(Kurir.rs/Rojters)