Foto: Printscreen/Nekapesmakaže

TUGA

"ŽAO MI JE, ŠVALERU, KASNIŠ!“ Poznata pesma Tome Zdravkovića KRIJE BOLNU ISTINU! Isplivali nepoznati detalji iz pevačeve MLADOSTI

Stars
> 22:54h

Toma Zdravković ostaće upamćen kao boem koji je iza sebe ostavio pregršt pesama.

Naime, gotovo da nema slavlja na kom se ne zapevaju pesme Tome Zdravkovića - kafanski muzičari ih opisuju kao vanvremenske, a publika kao „najskuplje".

Jednu od svojih najlepših pesama „Kiša je padala“ posvetio je jednoj dami, a kako je ona nastala, ispričao je Živko Dodik, Banjalučanin koji je poznavao Zdravkovića.

foto: Printscreen/Youtube

Dodik je više puta imao privilegiju da lumpuje sa velikim Tomom Zdravkovićem, koji mu je tada otvarao dušu i pričao o svom životu.

– Sećam se da mi je jednom rekao: Najviše sam tekstova, Žika, pisao iz duše, patnje, boli, teškog života. Sedim u kafani, iznerviraju me, a ja kažem konobaru da mi donese bločić i napišem pesmu.

foto: Printscreen

– Ispričao mi je kako je napisao pesmu „Kiša je padala“. Neka devojka iz Zrenjanina bila je luda za njim, ali on nije mario. Jednom prilikom, dok je bio u Zrenjaninu, setio se nje i odluči da joj ode do stana. Pozvoni i pita je da odu na piće ako ima vremena, a ona mu kaže: Žao mi je, švaleru, kasniš. Da te upoznam sa mojim mužem. Kaže da se tad osjećao kao da ga je neko polilo vrelom vodom. Seo je u autobus, kiša je padala a on je plakao kao dete – ispričao je za ALOonline Dodik.

Podsetimo, mnogi kažu da je vodio „boemski život" i da je odatle dobijao inspiraciju za muziku uz koju se „puštaju suze i razbijaju čaše".

Kurir.rs/ALOONLINE.BA/M.K.

Bonus video: