Foto: Dragana Udovičić

slavljenik

NI MOJA MAJKA NIJE VEROVALA DA SAM JA NAPISAO PUKNI ZORO: Manjifiko je unuk heroja, a evo priče kako je nastao veliki HIT

Kultura

Mnogi tvrde kako znaju pesmu "Pukni zoro" i kako im je deda pevao dok su bili mali. A i Srbi su takav narod, epski. Ako ih dirne neka stvar, ona mora da je nastala u ratu, ovako počinju mnogi intervju muzičara Roberta Pešuta alijas Manjifiko, koji je njen autor.

foto: Dragana Udovičić

Iako njegova karijera traje skoro tri decenije, još otkad je 1990. godine osnovao bend U'redu, veću popularnost u zemljama bivše Jugoslavije stekao je tek s muzikom koju je komponovao za filmove i seriju "Montevideo, bog te video" i "Montevideo, vidimo se".

foto: RTS promo

Iskren je kada kaže da nikada nije imao ideju da komponuje filmsku muziku. Sve je počelo spontano. Na poziv reditelja Damjana Kozoleta, glumi u filmu "Stereotip" (1997). Tada je svima bilo normalno, priča nam, da i komponuje muziku, što je doživeo kao neku vrstu avanture. Posle toga, ništa nije radio na ovom planu, sve dok ga Dragan Bjelogrlić nije pozvao na saradnju.

foto: Nemanja Nikolić

"Bjela mi je tražio da bude novo, a da opet bude staro... Kasnije su kružile legende o tome ko je pesmu napisao, čak se pričalo da je zapis nekog starog ratnika ali nije, napisao je jedan Ljubljančanin, to jest ja! Mnogi u to nisu mogli da poveruju, čak sam i svoju majku jedva ubedio da sam ja stvorio "Pukni zoro". Za saradnju između Bjele i mene najviše je kriva njegova supruga Maja, našalio se poznati muzičar u gostujući "Šarenici".

Inače, pesmu je posvetio dedi koji je bio srpski vojnik na Solunskom frontu, u Prvom svetskom ratu.

foto: Damir Dervišagić

Manjifiko danas slavi 57. rođendan.

"Spremam novi album. Radio sam muziku za film "Vera", a radiću i za Bjelogrlićev film "Lančana reakcija", mada ne znam kada će to biti, navodno ove godine. Takođe, uradio sam i muziku za predstavu "Edip" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu", izjavio je nedavno muzičar.

Predstava Edipfoto: Nebojša Babić

Kurir.rs

Bonus video: