Foto: AP Sergei Karpukhin

Britanski istraživački centar za odbranu i bezbednost otkrio

PUTIN ZA 10 DANA PLANIRAO DA ZAUZME UKRAJINU! TAJNI PLANOVI: Specijalne službe imale zadatak da ubiju ukrajinsko rukovodstvo!

Planeta

Britanski istraživački centar za odbranu i bezbednost otkrio je navodne detalje o moskovskom planu pre invazije na Ukrajinu, na osnovu navodno zarobljenih ruskih dokumenata koje je potpisao Vladimir Putin.

Rusija je planirala zauzme Ukrajinu u roku od 10 dana i pripoji je do avgusta ove godine, saopštio je Kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI).

Istraživački centar navodi da čak ni zamenici šefova u ruskoj vojsci nisu znali plan za invaziju i okupaciju Ukrajine sve do nekoliko dana pre početka invazije, a taktičke vojne jedinice nisu primale naređenja do nekoliko sati pre toga.

Zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana, centralne banke i parlamenta

Dokumenti su takođe otkrili da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, vodosnabdevanje, centralnu banku i parlament – i da su ruske specijalne službe imale zadatak da ubiju ukrajinsko rukovodstvo.

Činilo se da Rusi pretpostavljaju da će zvaničnici ukrajinske vlade „ili pobeći ili biti zarobljeni zbog brzine invazije“, navodi RUSI.

foto: Shutterstock

Ukrajinska obaveštajna zajednica takođe veruje da je Rusija planirala da upotrebi beloruske vazduhoplovne jedinice za zauzimanje nuklearnih elektrana Rivne i Hmeljnicki.

U planu invazije su navodno bile i detaljne zavere za zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana kako bi se zaklonile ruske trupe, stekla kontrola nad energetskim sistemom zemlje i potencijalno ucenjivale evropske zemlje rizikom od zagađenja radijacijom.

Rusija je planirala da započne invaziju „masovnom kampanjom raketa i vazdušnih napada“ na ukrajinske vojne ciljeve, prenosi je RUSI.

Dodaje se da Moskva neće ciljati kritičnu infrastrukturu kao što su elektrane i železnice jer su one bile ključne za njene planove da okupira zemlju.

Eliminisanje ukrajinskih zvaničnika

Ruski kontraobavještajni režim sastavio je spiskove nekih Ukrajinaca, koji su bili podeljeni u četiri kategorije: oni koje treba ubiti, oni koje treba zastrašiti, oni koji se smatraju neutralnim i koje treba podstaći na saradnju i oni koji su spremni da sarađuju.

Zvaničnici su planirali da registruju stanovništvo putem čišćenja od vrata do vrata i kampova za filtriranje, naveo je RUSI.

Rusija je navodno planirala i prisilnu saradnju regionalnih guvernera i lokalnih vlasti, a FSB je imao zadatak da uhvati lokalne zvaničnike. Vremenom je planirala da dovede učitelje i druge zvaničnike iz Rusije da započnu „prevaspitavanje Ukrajinaca“.

Kurir.rs/Nova

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs