Foto: Zorana Jevtić, MUP Srbije

suočavanje

"NISAM PRIJAVIO UBISTVO KARATISTE JER SAM SE BOJAO ZA SEBE, MILJKOVIĆA I BELIVUKA": Lalić ispričao sve o ubistvu na šinama

Na suđenju Belivukovoj i Miljkovićevoj grupi, svedoku-saradniku Srđanu Lalića postavljao je uz dosta tenzija pitanja jedan od optuženih vođa Marko Miljković

Crna Hronika

Suočavanje Marka Miljkovića i svedoka-saradnika Srđana Lalića u Specijalnom sudu u Beogradu, gde je bilo i više nego napeto, uz brojne oscilacije u raspoloženju i povremene pretnje, na "dnevni red" došlo je i ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića.

Tenzije

U sudnici Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici osetila se tenzija i u boksu gde su optuženi, a Miljković je s nestrpljenjem isčekivao da izađe i "izrešeta" pitanjima Lalića, koji im je u zamenu za blažu kaznu okrenuo leđa u julu i potpisao sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, i tako otkrio sve tajne najmostruoznijeg klana.

lalić i belivuk se smeju dok u klanici ubijaju žrtvufoto: Printscreen

Nakon pauze na suđenju, Lalić je stao za govornicu, dok je Miljković bio iza njegovih leđa gde su ga čuvali zatvorski čuvari. Miljković je počeo da postavlja pitanja u vezi ubistva njegovog kuma Miloševića koji je ubijen u decembru 2017. godine, a to ubistvo je inače, poznato kao "ubistvo na šinama".

Bekstvo iz Srbije

sudija upozoravala miljkovića da se drži pitanja vezana samo za zločine koje im se stavljau na teretfoto: Dado Đilas, Nenad Kostić

Miljković: Neka nam saradnik pojasni, koji su tvoji motivi da ne prijaviš to, tvrdio si da nisi znao da će se desiti?

Lalić: Isti kao i u drugim krivičnim delima. Jednostavno nisam prijavio, delimično jer sam se bojao da bi to mogao da bude problem za mene, a i da ti i Veljko ne odete u zatvor.

Miljković je nakon toga pitao: "Rekao si da nisi imao svest da će se ubistvo dogoditi? Zašto si tada bio zabrinut za mene i Belivuka, a sada nisi?", na šta mu je Lalić odgovorio da su se "neke stvari desile i promenile".

ubijeni vlastimir miloševićfoto: Nebojša Mandić, Privatna Arhiva

Usledilo je zatim pitanje Miljkovića "zašto je pobegao iz zemlje, a postavljao je samo GPS uređaj za praćenje", na to pitanje svedok-okrivljeni je odgovorio da je pobegao jer je mislio da će sve da se slegne, s obzirom na činjenicu da je policija pretresla tada i njegov stan.

Lalić je istakao i da ima dokaz da je postavio GPS i kameru i to u vidu rupe na zidu preko puta stana Vlastimira Miloševića. Zatim je istakao da nije video broj registarskih oznaka na "pasatu" ispod kog je postavio uređaj.

Šrafciger

belivuk i miljkovićfoto: Kurir.rs

Miljković: Jesi li bio naoružan?

Lalić: Ja nisam. Postavio sam šrafcigerom.

Miljković: Jel šrafciger nije oružje?

Lalić: Nije, to je alat.

Miljković: Šta smo radili Veljko i ja to veče?

Lalić: Čuvali ste stražu, gledali ste da neko ne naiđe.

Miljković: Kako smo bili obučeni?

Lalić: Ne mogu da se setim.

Nakon toga usledilo je Miljkovićevo pitanje gde su se te večeri našli, kao i kojim vozilom su došli ispred zgrade Lalićeve majke. Takođe, optuženi Miljković je i pitao ko je gde sedeo u kolima.

Miljković: Da li znate koje vozilo je korišćeno u ubistvu Vlastimira Miloševića?

Lalić: Nisam siguran.

Pravosnažna presuda

Ne može ponovo da im se sudi

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, podsetimo, koji su pravosnažno oslobođeni za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića na šinama u centru Beograda 30. januara 2017, ne može ponovo da se sudi za taj zločin, iako su svedoci-saradnici progovorili i o likvidaciji karatiste.

ubijeni karatista 2017.foto: Privatna Arhiva

- S obzirom na to da je doneta pravosnažna presuda, kojom su oni oslobođeni krivice, njima ne može ponovo da se sudi za isto krivično delo. Suđeno je i presuđeno, pa čak i da priznaju sami, ne mogu ponovo da odgovaraju za to ubistvo - potvrdio je ranije sagovornik Kurira.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)