Foto: Kurir TV, Profimedia

verovanja

POMOĆ SA NEBESA - OD BOGA, ILI ZVEZDA!? Kako crkva gleda na ASTROLOGIJU? "SVE vam je dozvoljeno, ali vam nije sve na KORIST"

Društvo
> 13:26h

Ogroman broj Srba traži pomoć od astrologa. Danas je sve učestaliji moto: Ne morate mnogo da mislite, neko će to uraditi umesto vas.

"Ako naši postupci zavise od rasporeda zvezda nad našim glavama tj. od sudbine kojoj se svi pokoravaju, zašto da se ne prepustimo stihiji zbivanja, zašto se trudimo kada možemo da poslušamo savete astrologa, a desiće se ono, što već mora da se desi!"

I kako glasi 83. pravilo svetog Vasilija Velikog:

"Koji se vračarijama bave i slede običaje neznabožaca, ili dovode kojekakve u kuće da im spremaju kojekakve napitke da se očiste, neka podlegnu pravilu šestogodišnjeg kajanja..."

A različita gledišta ponudili su jutros u studiju Kurir TV gosti jutarnjeg programa Redakcija Jasna Jojić, antropolog, Ivana Minović, astrolog i Miloš Stojković, teolog i poverenik manastira Hilandar.

foto: kurir tv

Razgovor je započeo Stojković odgovarajući na pitanja o stavu teologije, odnosno crkvenih načela i gledište na astrologiju.

- To je apsolutno zabranjeno! Crkva ne odobrava, ali je pravoslavcima data sloboda i slobodna volja. Kao što kaže prva poslanica svetog apostola Pavla Korinćanima: "Sve vam je dozvoljeno, ali vam nije sve na korist", dakle odlasci kod astrologa nisu korisni i najblaže rečeno su prevara i zabluda! - rekao je Stojković.

foto: kurir tv

Minović je dala dva vida tumačenja astrologije, nakon navoda Stojkovića o stavovima crkve.

- Najčešći razlozi zašto ljudi dolaze kod astrologa jeste jubav, pa nakon toga postavljaju sva pitanja koja čine život. - započela je Minić.

foto: kurir tv

Na upite voditeljke da li je u tradiciji ljudskog roda da odgovore traže od zvezda u razgovor se uključila Jasna Jojić.

- U tradiciji starog Egipta i stare Mesopotamije sveštenici su bili i astrolozi. Onaj koji nije mogao da da odgovore o budućnosti, nije bio dobar sveštenik. U našem narodu jasno se vidi da se i kod nas koristila astrologija, zvezde, Sunce, Mesec, Venera - rekla je Minić.

Stojković je jasno istakao da astrologija nije nauka.

- Crkva je stub srpskog naroda. U istoriji stvorio nas je Bog. Išli smo pogrešnim putevima i dolazi Hristos sin Božiji, iz ljubavi za svoje čovečanstvo, da bi nam pokazao put kojim trebamo ići. Hristos je jasno kazao ko može da bude vođa, učitelj - rekao je Stojković i dodao:

- U Grčkoj, u Austriji, u Nemačkoj kada gledate televizor i okrenete neki program ove vrste, država naglašava, kada gledate neki program astrološkog karaktera, daje vam upozorenje da plaćate porez i da je to kič i šund! - rekao je Stojković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.