Foto: Andrej Mlakar, Profimedia

raketni incidenti

KAKO JE MOLDAVIJA OSTALA BEZ PVO: 2016. prodali su tri sistema S-125 Neva britanskoj firmi za 660.000 dolara

Planeta

Prvo je bio pad krstareće rakete u pograničnoj zoni kod sela Naslavči, a sad i deo najverovatnije PVO rakete S-300 u voćnjaku pored grada Bričani na ukrajinsko-moldavskoj granici ponovo je povela temu zašto ova nekadašnja članica SSSR-a koja je bila krvata naporužanjem ostala bez adekvatne PVO. Tu se pre svega misli na raketnu.

Naime, Moldavija kao država nema mogućnost da presreća bilo kakve rakete, ali i borbene avione, jer nema adekvatne PVO sisteme, kako bi to izvela.

Naime, ova država je još 2016. prodala tri od ukupno četiri PVO sistema jednoj proivatnoj britanskoj kompaniji, kojom je upravljao Ukrajinac i te rakete su završile u susednoj državi u kojoj se vodi rat.

Međutim sadašnji ministar vojni Anatoij Nosati smatra da je to bio zastareo PVO sistem koji je veoma daleko od aktuelnih izazova sa kojima se ta država susreće.

Inače ovi PVO sistemu su pordati u februaru 2016. za 660 hiljada dolara.

Upućeni u odbranu su tvrdili da je ministarstvo napravilo grešku prodajom sistema:

„ Mogli su da budu naručeni za mnogo manje novca nego što su vlasti tvrdile u to vreme. Ostali smo goli jer je za kupovinu novog sistema potrebno mnogo više novca nego što je bilo potrebno da se stari vrati u funkciju“, smatra jedan vojni analitičar.

U to vreme, Anatolie Šalaru je bio zadužen za Ministarstvo odbrane, kojeg je imenovala Liberalna partija. U emisiji na TV8, pre tri nedelje, pokušao je da opravda potrebu za prodajom kompleksa. On je naveo da je reč o tri protivvazdušna sistema S 125, koji su neko vreme bili van upotrebe. Za njihovu modernizaciju bilo je potrebno oko 11 miliona evra, jedan agregat. „ Oni su sistemi za zaštitu trupa. Pitao sam koja je njihova uloga? Zato što se njima ne može upravljati, ali i domet je 18 km. Ako ga pokrenete iz Durleštija, staje u Botanici. “, objasnio je trenutak bivši ministar odbrane.

foto: Foto Printscreen Twitter

Nacionalni centar za borbu protiv korupcije pokrenuo je 31. marta 2016. krivičnu istragu zbog prekoračenja vlasti, ali u prvoj fazi nije identifikovao nijednog osumnjičenog. To se nije desilo ni posle dve godine razmaka. Zahtev za informaciju uputili smo i Antikorupcijskom tužilaštvu, da saznamo kako je kompletiran ovaj dosije, ali još nismo dobili odgovor. Za tu transakciju, ali i za druge takve vrste, tadašnji socijalistički poslanici podneli su običan predlog nezadovoljstva u ime Šalarua. Među njima je i Igor Dodon kojeg smo zamolili za komentar: „ Otkriveno je nekoliko nelegalnih šema za prodaju robe dvostruke namene koje su bile u arsenalu Ministarstva odbrane i sa kojima tužioci moraju da se pozabave.”

foto: Printscreen/ Youtube

Prema Salaruu, godinama u vojsku nije ulagano novac za njenu modernizaciju, a ono malo što je dobio iz državnog budžeta – oko 0,3 odsto BDP-a – koristilo se za plate vojnika, uniforme i vojnike. hrana.

Da li je raketa otkrivena ili nije koja je preletela teritoriju Moldavije, iznad sela Naslavča? Da li su otkrivene prethodne rakete koje su 10. oktobra napale prostor zemlje, kroz okrug Florešti i Soroka? Od bivšeg ministra odbrane Šalarua saznajemo da Republika Moldavija može da otkrije rakete, ali da nema čime da ih obori: „ Imamo ultramoderne radare u Civilnom vazduhoplovstvu, koji su otkrili ove rakete i radari u Rumuniji su otkrili njih i oni su pratili i znali kuda idu. "

foto: Foto Printscreen Twitter

A sadašnji ministar odbrane Anatolije Nosati izjavljuje da Moldavija ima sistem protivvazdušne odbrane, ali je zastareo.

„ Nacionalni odbrambeni sistem je zastareo, fizički i moralno, koji ne reaguje na opasnosti koje sada nastaju upotrebom novih projektila, upotrebe oružja i municije mnogo efikasnije od onih raketa koje su proizvedene 70-ih godina prošlog veka. prošlog veka. “, izjavljuje Nosati.

Dok je Maja Sandu, koja je i vrhovni komandant Oružanih snaga, izjavila da nemaju sistem protivvazdušne odbrane.

I dok teške borbe besne ispod obale i vazdušni prostor zemlje je svakodnevno ugrožen, vlasti razmatraju modernizaciju vojske. Ali i za to je potrebno mnogo novca, ali i vremena.

U julu je Savet Evropske unije odlučio da Republici Moldaviji ponudi finansijsku pomoć od 40 miliona evra, u korist Oružanih snaga. Prema pisanju publikacije Moldstreet, naša zemlja ima jedan od najskromnijih budžeta za odbranu u regionu i svetu. Jermenija, koja je slična zemlja po broju stanovnika i BDP-u, izdvaja 10 puta više finansijskih sredstava za ovu oblast.

Kurir.rs/tv8.md