Foto: Dado Đilas

KATAR 2022

EVROPLJANI, GDE STE? Selekcije sa Starog kontinenta ne mogu da se podiče podrškom! Na tribinama dominiraju ONI

Mundijal 2022

Iako od 2002. godine na Mundijalima dominiraju, evropske selekcije ne mogu da se podiče velikom podrškom sa tribina na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Da li je u pitanju zasićenje navijača jakim domaćin ligama i Ligom šampiona, ili kako nam reče jedan od engleskih navijača, strah od krize, tek primetno je da selekcije iz Južne Amerike, Afrike i Azije imaju mnogo veću podršku.

foto: EPA/Abir Sultan

Posebno su podbacili Englezi. Poznati po velikoj brojnosti, ali i huliganizmu, izgleda da su izgubili obe ove karakteristike. Engleza ima nekoliko hiljada u Kataru, višestruko manje od očekivanog broja. Slična situacija je sa Francuzima, Špancima...

Posebno je mučno bilo gledati utakmicu Hrvatska - Japan na polupraznom stadionu. Japanci su imali veliku podršku i navijali su tokom svih 120 minuta. Hrvatskih navijača je jedva bilo do 2.000, i to raštrkanih u tri veće grupe. "Vatreni" praktično nisu imali nikakav vetar u leđa sa tribina.

foto: AP

Sa druge strane, Argentinci i Brazilci dominiraju na tribinama kada igraju njihove reprezentacije. Gotovo i do 90 odsto stadiona bude obojeno u bojama njihovog tima. Veoma brojni su bili Meksikanci, Saudi Arabijci, Marokanci...

Treba reći i da se Srbi nisu obrukali. Desetak hiljada pristalica srpskog tima napravilo je sjajnu atmosferu na meču protiv Švajcarske.

(Dejan Ignjatović)