Foto: Nemanja Nikolić

jednostavno najbolja

ONA JE SRPSKA DEVOJKA OD MILION DINARA! Sara Ćirković pleni lepotom, a Srbiji je donela dva zlata, na EP i SP u boksu!

Ostali sportovi

Sitna, ali dinamitna. Upravo tako, u najkraćim crtama mogla bi da se opiše Sara Ćirković, svetska i evropska šampionka u boksu. Devojka koja je obeležila 2022. godinu osvajanjem dva zlatna odličja na najeminentnijim takmičenjima do 18 godina.

foto: Nemanja Nikolić

Sara Ćirković je u novembru postala prvakinja planete, pošto je na SP u Španiji pobedila u kategoriji do 50 kg Sofi Roshaug iz Danske, jednoglasnom odlukom sudija 5:0. Sedam meseci pre toga bila je najbolja u Evropi, savladavši Džesiku Volman iz Nemačke na EP u Bugarskoj. Od države Srbije je kao nagradu za velike uspehe dobila 1.000.000 dinara.

Tokom 2022. godine nije izgubila borbu. Sara Ćirković je sa svojim trenerom Mirkom Ždralom bila gost redakcije Kurira.

foto: Nemanja Nikolić

Koliko vam znače zlatne medalje sa EP i SP?

- Osećam se ponosno, veoma ispunjeno i zadovoljno. To su do sada moji najveći uspesi u karijeri. Mogu slobodno reći da su zlatne medalje sa EP i SP nešto o čemu sam sanjala i maštala kada sam počela da se bavim boksom - počela je Sara Ćirković intervju za Kurir.

Rođeni ste u Zvorniku, a u ringu se borite za Republiku Srpsku i Srbiju. Koliko vam to znači?

- Ponosna sam što predstavljam Republiku Srpsku i Srbiju. Što sam Srbiji donela zlatnu medalju na SP i EP. Na neki način ujedinjujem Srpsku i Srbiju. Za mene je velika stvar kada čujem himnu "Bože pravde", jer znači da je osvojena zlatna medalja. Taj osećaj, to je nešto najlepše na svetu.

foto: Nemanja Nikolić

Otkud ljubav prema plemenitoj veštini?

- Odmalena sam volela da pratim borilačke sportove. Imala sam želju da se oprobam u boksu. Na prvom treningu mi se dopalo, tako sam odlučila da nastavim.

Koja je vaše najjače oružje u boksu?

- Moja specijalnost od udaraca je prednji direkt. Njega najčešće i najbolje radim. Opet, zadovoljna sam i kakav mi je zadnji direkt. Važno je uskladiti i rad nogu sa udarcima koje zadaješ i koje primaš. To pomaže da prođeš bez povreda u ringu, a u isto vreme da budeš atraktivna, da ostavljaš utisak na sudije svojim stilom.

foto: Nemanja Nikolić

Kako se osećate posle velikog uspeha, da li se nešto promenilo u vašem životu?

- Ponosna sam! Zbog svega što sam uradila. Pre svega, zbog mojih roditelja koji su podneli veliku žrtvu zarad mog uspeha. Sve ove godine su me vozili na treninge, nekada i dva puta dnevno. Obzirom da živimo u Bratuncu koji je udaljen od Zvornika 45 kilometara svakako da je to veliko odricanje. Pored toga, drago mi je zbog svih ljudi koji nas podržavaju i kojima sam ovim uspehom donela jednu radost. Naravno, sve što govorim u ime je i mog trenera jer smo mi tim.

Koji su vaši krajni ciljevi kada je boks u pitanju?

- Ovaj uspeh je samo jedan pokazatelj, da mogu ostvariti velike uspehe, ali da se ništa značajno neće promeniti u mom životu. I dalje ću posvećeno raditi i svakim danom se truditi da budem bliža svojim ciljevima, a jedan od njih je svakako medalja sa Olimpijskih igara.

foto: IBA

Bili ste na prijemu kod predsednika države. Koliko vam to znači?

- Velika je čast predstavljati svoju otadžbinu, a kada kažem otadžbina, mislim na Srbiju i Republiku Srpsku. Da, imala sam prijem kod predsednika Aleksandra Vučića kao i kod predsednika Milorada Dodika. I uvek je čast i jedan podstrek za dalji rad, pažnja koju država kao i Bokserki savez Srbije pružaju nama takmičarima, jer vidimo da naš uspeh nije uzaludan.

U koju školu idete i šta planirate da radite u budućnosti?

- Idem u Srednju medicinsku školu u Zvorniku. Sada sam završna godina, maturant. Svoje školovanje usmeriću u sferu sporta. A, svakako je da svoju profesionalnu karijeru planiram da ostvarim u boksu i donesem Srbiji mnogo medalja, pa i onu najveću olimpijsku.

foto: Nemanja Nikolić

Sara je mlada i lepa devojka. Da li ste zaljubljeni i da li se momci uplaše kad saznaju da ste bokserka?

- Trenutno nisam u vezi. (smeh) Nisam zaljubljena. Mislim da se momci ne uplaše, jer to sve što znam i što sam naučila primenjujem samo u ringu, ne van njega. (smeh)

Kako uspevate da i pored borbi u ringu sačuvate lice od povreda?

- Nisam do sada imala nijedan podliv, niti masnicu. Na Evropskom i na Svetskom prvenstvu prošla sam bez ijedne povrede. Boksujem takvim stilom, da dobrim radom nogu izbegavam udarce od strane protivnika. (smeh)

foto: Nemanja Nikolić

Da li ste gledali film "Devojka od miliona dolara"?

- Da, gledala sam. Film jeste dobar, ali je prilično nerealan. Kraj mi se ne sviđa, nekako je tužan. Mislim da je ženski boks u tom filmu prikazan na previše brutalan način, što nije baš tako u stvarnosti.

Imate li hobije, kako provodite slobodno vreme?

- Imam veoma malo slobodnog vremena. Morala sam da se odreknem mnogih stvari da bih došla do dve zlatne medalje na EP i SP. Recimo, u poslednje dve godine nisam bila prisutna na svojoj slavi, Svetom Avramiju koji se praznuje 11. novembra. Matursku ekskurziju sam propustila ove godine kao i mnoge proslave 18. rođendana svojih drugova i drugarica - istakla je Sara Ćirković, najbolja mlada srpska bokserka.

Kurir sport/A. Radonić