Foto: Shutterstock

podrška

DELEGACIJA EU U SRBIJI U GLOBALNOJ KAMPANJI 16 DANA AKTIVIZMA: Protiv nasilja ustali i večiti rivali

Društvo
> 16:09h

Ujedinjeni protiv nasilja nad ženama - slogan je ovogodišnje globalne kampanje 16 dana aktivizma - Orange the World.

Ove godine se i Delegacija EU u Srbiji pridružila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja.

Kako saopštavaju iz EU info centra, tokom ove globalne kampanje udružili su se sa ostvarenim akterma iz Srbije u sferama mode, umetnosti, sporta, književnosti, kinematografije, itd.

foto: EU info centar

Navode da je tako narandžasta boja ujedinila i košarkaše Crvene zvezde i Partizana, koji su snimili zajedničku video poruku.

- Nasilje nad zenama - mora prestati. Naša je obaveza da zaštitimo sve žene: majke, sestre, supruge, drugarice... Odmah prijavi nasilje - nema izgovora! Pomozimo onima koji trpe nasilje. Nasilnik je kukavica - budimo hrabri. Zaštitmo žrtve - rekli su prvotimci dva beogradska tima.

Njima se pridružio i selektor nacionalnog tima, Svetislav Pešić, kao i trener Partizana Željko Obradović.

foto: EU info centar

Dve ekipe odigraće danas večiti derbi, po prvi put u najkvalitetnijem evropskom takmičenju u košarci - Evroligi.

- Svaka treća žena, kako u Evropskoj uniji tako i širom sveta doživela je fizičko, seksualno, socio-ekonomsko i/ili verbalno nasilje barem jednom u životu. Rodno zasnovana diskriminacija, seksualno uznemiravanje i rodno zasnovano nasilje su pitanja osnovnih ljudskih prava - naglašavaju iz EU-info centra.

Kurir.rs