Foto: Ana Paunković, Kurir televizija

preokret

OD SUTRA JAKO ZAHLAĐENJE, TEMPERATURA PADA ZA 15 STEPENI! Meteorolog Đurić objavio novu prognozu, evo šta nas čeka sledeće nedelje

Društvo

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je novu vremensku prognozu i nakon današnjeg dana sa temperaturama iznad proseka, najavio je jako zahlađenje i naglu promenu vremena.

"I dok će temperature u Srbiji danas biti prave prolećne, jako zahlađenje do kraja dana zahvatiće Sloveniju i Hrvatsku sa snegom, dok se ekstremno obilni pljukovi sa grmljavinom očekuju u oblasti Jadrana, naročito u Dalmaciji, Hercegovini i na jugu Crne Gore. U toku večeri doći će do jake promene vremena u Srbiji", napisao je Đurić na Fejsbuku.

Temperatura pada za 15 stepeni

"Centar ciklona nalaziće se nad Vojvodinom i ispred centra duvaće veoma jak jugoistočni vetar, koji bi u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, na jugu Banata i u brdsko-planinskim predelima imao i olujne udare preko 70 km/h, dok će iza centra ciklona vetar biti u skretanju na veoma jak severozapadni i to prvo na području Bačke, Srema, Mačve i Podrinja. Kako se centar ciklona bude tokom noći izmeštao dalje na severoistok, tako će hladni front prodarati i do centralnih predela Srbije, uz jako zahlašenje i skretanje jugoistočnog vetra na jak severozapadni. Temperature će biti u padu za 10 do 15 stepeni", objašnjava on.

Stiže jaka kiša i pljuskovi

"Centar ciklona u nedelju nastaviće put dalje prema severoistoku i Srbija će se naći u zadnjem delu, koji će omogućiti prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa. Zahlađenje u nedelju ujutro uz jak severozapadni vetar zahvatiće veći deo Srbije, pa se uz jaku kišu i pljuskove očekuje temperatura od 3 do 7°C, dok će jug i jugoistok Srbije i dalje biti u toplom sektoru, uz jugoistočni vetar i temperature od 11 do 15°C, ali će zahlađenje tokom dana stići i do ovih predela", napisao je on i dodao:

"Već ujutro kiša će preći u sneg na zapadu Srbije i to prvo na planinama, a tokom dana kiša će preći u susnežicu i sneg i u mnofim drugim nižim predelima Srbije, izuzev na jugu i jugoistoku gde će snežna granica biti iznad 600 metara nadmorske visine, a u drugim predelima Srbije od samih nizija do 300-400 metara. Istovremeno prema kraju dana padavine će u Vojvodini, a potom i na severu Srbije će prestatati. U nedelju krajem dana i tokom večeri temperarura u Srbiji biće od 0 do 5°C, na planinama ispod 0°C", najavio je Đurić.

Početak nedelje suv i hladan

"U ponedeljak na severu suvo. U ostalim predelima susnežica i sneg, na jugu i jugoistoku kiša. U brdsko-planinskim predelima očekuje se 20 ak cm snega, a manji snežni pokrivač se očekuje i u nižim predelima južne i centralne Srbije. Biće veoma hladno, ujutro mraz, a tokom dana od 0°C na severu do 5°C na jugu Srbije.

U utorak i sredu suvo i veoma hladno, ujutro uz mraz. Maksimalna temperatuta u subotu od 0 do 4°C, a u sredu će biti toplije", navodi meteorolog.

U četvrtak nove padavine

"Novo pogoršanje vremena sa padavinama očekuje se od četvrtka. Prvo se očekuje otopljenje, uz temperature do 10°C, uz jak jugoistočni vetar, a u subotu novo zahlađenje, uz jak severozapadni vetar.

Prema trenutnim prognozama u danima oko Svetog Nikole očekuje se pravo zimsko vreme, uz temperature oko 0°C, ujutro i u uz mraz, a da li će biti snega ili padavina još uvek je rano precizirati.

Prosečna maksimalna tempetatura u Srbiji za sredinu decembra je od 4 do 8°C. Ona će danas biti i za 10 ak stepeni viša od proseka. Sutra sledi jako zahlađenje, pa će početkom sledeće sedmice temperature biti i nešto ispod proseka, da bi se u drugoj polovini vratila na prosečne vrednosti, a potom bi ponovo usledilo zahlađenje", zaključio je on.

(Kurir.rs)