Foto: EPA / Martin Divíšek

definitivna odluka

UKRAJINCI RAZOČARANI, NEĆE DOBITI PATRIOT: Nemačka odbija da pošalje MOĆNE PVO SISTEME, jer su oni deo odbrane NATO

Planeta

Nemačka odbija da Ukrajini pošalje američke PVO sisteme Patriot, sa objašnjenjem da su oni deo odbrane NATO-a, prenosi Kiyv indepedent.

Visoki zvaničnik spoljnih poslova Nemačke Tobijas Lindner izjavio je da Nemačka nema slobodan pristup ovim sistemima i da ne može da ih pošalje u Ukrajinu.

„Patriot sistemi koje šaljemo deo su sistema kolektivne odbrane NATO-a“, rekao je Lindner.

Nemačka je do sada blokirala prebacivanje PVO sistema Patriot u Ukrajinu.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je 6. decembra da je razočaran odlukom, donetom nakon razgovora sa njegovom nemačkom koleginicom Kristin Lambreht. Po njegovim rečima „raspoređivanje sistema Patriot u zapadnoj Ukrajini povećalo bezbednost Poljaka i Ukrajinaca“.

On je dodao da će Poljska početi da radi na stacioniranju ovih PVO sistema koje im je obezbedila Nemačka i njihovoj integraciji u svoj komandni sistem.

Nakon što je projektil pogodio poljsko selo Przevodov 15. novembra,

Nemačka ministarka odbrane je najavila da će Nemačka isporučiti Poljskoj raketne sisteme Patriot posle incidenta u selu Pževodov, kada se srušio PVO projektil i ubio dve osobe.

Blaščak je ranije zatražio od Nemačke da sisteme Patriot umesto u Poljsku pošalje u zapadnu Ukrajinu, a Nemačka vlada je odgovorila da bi takvu odluku morao da odobri NATO.

(Kurir.rs/Kyivindepedent)