Foto: EPA, Printscreen

bratski zagrljaj

ZAŠTO JE MOSKVA ISPORUČILA ISKANDERE I S-400 BELORUSIJI: Da li se formira se bastion za zaštitu zapadnih granica Rusije od NATO!

Planeta
> 18:09h

Moskva je u jeku rata sa Ukrajinom ispunila svoje obećanje i jedinog ruskog saveznika trenutno, Belorusiju, opremila taktičkim balističkim raketama Iskander i savremenim PVO sistemima S-400.

Ovu vest je tokom susreta u Minsku sa Vladimirom Putinom saopštio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se svom ruskom kolegi zahvalio na isporuci naoružanja koje je Moskva i obećala.

"Danas smo rasporedili sisteme S-400 i što je još najvažnije sistem Iskander. koji ste nam predali, kao što ste i obećali pre šest meseci, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, ruskom kolegi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Minsku.

Putin je na ovoj konferenciji otkrio da su Rusija i Belorusija napravile jednistveni sistem PVO odbrane, ali i ranog otkrivanja i upozoravanja. Inače ključni element tog sistema je S-400.

foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Još jedna novina osim Iskandera i S-400 je ta što će beloruski piloti proći i obuku za korištenje "specijalnog oružja" i "specijalne municije", saopštio je Putin, a potvrdio Lukašenko

"Moram reći da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo takve avione imamo još od sovjetskih vremena, a testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima sada obučavamo posade, koje mogu da upravljaju avionima, koji mogu da nose posebne terete, rekao je Lukašenko.

foto: Printscreen/Youtube

Zašto su za Belorusiju veoma bitni Iskanderi?

"Iskanderi su jedna od varijanti asimetričnog ruskog odgovora na razmeštaj sistema američke protivraketen odbrane u Evropi. Te rakete koje u naoružanje ulaze 2009 modernizovani su za dalje domete, mogu da kompenzuju gubitke Rusije na strateškom planu zbog primene dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, tako da se zakrpi rupa za domet 300-500 km.. U okviru savezne države postoji sporazum o zajedničkoj zaštiti granica, a Rusija može svaku vrstu oružja dislocirati u drugu, u Belorusiju uz njenu saglasnost, tim pre kad postoji jedinstveni sistem PVO, napisao je bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić.

Đukić lepo piše u svojoj knjizi o Belorusiji da ta zemlja ostaje prepreka na strateškom potezu od Baltika do Crnog Mora, kao i od Centralne Evrope do Moskve. U samoj Belorusiji postoje dve radio -lokacione stanice za upravljanje nuklearnim podmornicama u Vilenajki i za interkontinentalne rakete "Volga" smeštene u beloruskim močavarama još iz sovjetskog vremena. Za njih Rusija ništa ne plaća (zamena za otpisane ruske kredite u vreme Jeljcina) i nije podvrgnuta bilo kakvoj beloruskoj kontroli i ograničenjima.

Đukić je u sovjim beleškama dok je bio amabasador u Belorusiji naveo da je Rusija imala želju da na teritoriji Belorusije otvori još jednu avio bazu. Otuda i rusko shvatanje Belorusije kao izuzetno važnog vojnog faktora i osloncu. Upravo to je dovelo da Rusija kad je izbio rat u Ukrajini i skoro pa otvoreni konflikt sa NATO paktom formiranje moćne avio grupacije koja treba da bude pretnja NATO. Upravo se sad to i dešava. Kao što je Đukić navodio da se označavaju Baranoviči, Magulišči i Lide, figuriraju dva Baranoviči u centralnom delu Belorusije i Magulišči gde je Rusija razmestila lovce MiG-31K nosače hiperzvučnih raketa tipa Kinžal, koji unose nemir u vlast u Kijevu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video: